ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωζώνη: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη το α' εξάμηνο

12:50 - 06 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
Ευρωζώνη: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη το α' εξάμηνο
Με πιο αργό ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία της ευρωζώνης το α΄εξάμηνο του έτους έναντι των εκτιμήσεων, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Μάλιστα, η στατιστική πηρεσία της ευρωζώνης ανακοίνωσε ότι οι επενδυτικές δαπάνες σημείωσαν οριακές μεταβολές στο β΄ τρίμηνο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιβράδυνση στις δαπάνες των νοικοκυριών και των κυβερνήσεων που άφησαν την ευρωζώνη να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εξαγωγών για την ήπια οικονομική ανάκαμψη που κατέγραψε στο β΄ τρίμηνο.

 

Η Eurostat επιβεβαίωσε πως στο β΄ τρίμηνο το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% από το α΄ τρίμηνο του 2016, και κατά 1,6% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2015.

 

Τα στοιχεία ήταν αντίστοιχα με δύο προηγούμενες εκτιμήσεις. Αλλά η Eurostat επίσης υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την τριμηνιαία ανάπτυξη στο τρίμηνο μέχρι τον Μάρτιο, στο 0,5% από το 0,6%, ενώ συνολικά η ανάπτυξη στο α΄ εξάμηνο ήταν ασθενέστερη από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

 

Η στατιστική υπηρεσία έδωσε επίσης λεπτομέρειες για το μοντέλο ανάπτυξης για πρώτη φορά, και αυτές εμφάνισαν πως οι επενδυτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες στο τρίμηνο, έχοντας αυξηθεί κατά 0,4% στο α΄ τρίμηνο, και 1,4% στο δ΄ τρίμηνο του 2015.

 

Επίσης, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν μόλις κατά 0,2% στο β΄ τρίμηνο, ενώ οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,1%, έχοντας σημειώσει άνοδο 0,6% σε κάθε ένα από τα προηγούμενα τρίμηνα.

 

Εάν διατηρηθεί, αυτή η αναιμική ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης θα καταστήσει δύσκολο για την ΕΚΤ να πετύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.