ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σουηδία: Τα αποτελέσματα του εργασιακού εξαώρου

18:34 - 07 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
Σουηδία: Τα αποτελέσματα του εργασιακού εξαώρου
Ένα χρόνο πριν, ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα άρχισε να λαμβάνει χώρα στη Σουηδία. Ο οίκος ευγηρίας για άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ, Svartedalens, επελέγη για την εφαρμογή του εργασιακού εξαώρου, χωρίς την οποιαδήποτε περικοπή στις αποδοχές των υπαλλήλων.

Η Σουηδία αποτελεί εδώ και χρόνια ένα «εργαστήριο» ανάληψης καινοτόμων πρωτοβουλιών για την επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής. Πολλές σουηδικές εταιρείες εφαρμόζουν ένα σύστημα ευέλικτου ωραρίου εργασίας και πολιτικών γονικής άδειας. Εξίσου ευέλικτο είναι και το ωράριο για τους εργαζόμενους που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την φροντίδα των παιδιών τους.

Τα αποτελέσματα του πειράματος που πραγματοποιείται στο κέντρο Svartedalens εδώ και έναν χρόνο δικαιώνουν την απόφαση των σουηδικών αρχών. Ήδη οι απουσίες των εργαζομένων από τη δουλειά τους έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ έχει βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η κατάσταση της φυσικής και ψυχικής τους υγείας.

Παρόλα αυτά, η εφαρμογή του εργασιακού εξαώρου συνεχίζει να βρίσκει εμπόδια. Σειρά εργοδοτικών οργανώσεων επισημαίνουν πως αν το εργασιακό εξάωρο εφαρμοστεί καθολικά, τότε η οικονομία της χώρας θα υποφέρει από την μείωση της ανταγωνιστικότητας.

«Είναι το είδος της οικονομικής σκέψης που έχει βάλει άλλες χώρες στην Ευρώπη σε μπελάδες», σημειώνει η Μαρία Ρύντεν, αντιδήμαρχος του Γκέτεμποργκ και μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης. Ήδη, η αντιπολίτευση έχει αρχίσει μία εκστρατεία ενάντια στο εργασιακό εξάωρο επικαλούμενη το υψηλό κόστος της απόφασης για τους φορολογούμενους και με το επιχείρημα πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην αγορά εργασίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.