ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ντράγκι παίρνει το λόγο, με μικρό καλάθι για την Ελλάδα

20:40 - 07 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
Ο Ντράγκι παίρνει το λόγο, με μικρό καλάθι για την Ελλάδα
Χωρίς ιδιαίτερα νέα (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) για την Ελλάδα αναμένεται να κυλήσει η συνέντευξη Tύπου που θα δώσει ο Μάριο Ντράγκι, μετά το πέρας της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, την Πέμπτη.

Κι αυτό, γιατί όπως έχει κατά καιρούς ο ίδιος καταστήσει σαφές η ΕΚΤ θα ξεκινήσει την αγορά ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μόνο μετά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Όπως αποφασίστηκε τον περασμένο Μάιο, τα σχετικά `βραχυπρόθεσμα' μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθούν από το Eurogroup μέχρι το τέλος του έτους, εφόσον φυσικά τελειώσει στο μεταξύ η επόμενη αξιολόγηση της Τρόικας.

 

Συνεπώς δεν έχει κάτι να προσθέσει επ` αυτού.


Υπενθυμίζεται ότι από τα 35 δισ. ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που θα είναι επιλέξιμα για το QE, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει περίπου 3 με 3.5 δισ. Η προοπτική να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα αναμένεται να μειώσει τις προσφερόμενες αποδόσεις, οι οποίες βρίσκονται κολλημένες πάνω από το 8% για τα δεκαετή χαρτιά που εκδόθηκαν μετά το PSI. 

 

Ακόμη και αν ο Ντράγκι δεν ανακοινώσει, όπως άλλωστε και αναμένεται, αλλαγές στη στάση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, εν αναμονή εξελίξεων στο θέμα του χρέους, μια καλή (ή μια κακή) κουβέντα του είναι σίγουρο ότι θα κουνήσει την αγορά. Το θέμα είναι βέβαια αν θα ερωτηθεί καν από δημοσιογράφους για Ελλάδα στη συνέντευξη Τύπου, καθώς η χώρα μας δεν βρίσκεται πια σε πρώτο πλάνο.

 

Ανακοινώσεις για την αναπροσαρμογή του ELA

Μία ώρα πριν από τη συνέντευξη Τύπου του Ντράγκι, και συγκεκριμένα γύρω στις 2:30 το μεσημέρι της Πέμπτης, αναμένεται η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος για την αναπροσαρμογή του ανώτατου επίπεδου έκτακτης παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

 

Αν το ταβάνι του ELA μειωθεί αισθητά, αυτό θα επιβεβαιώσει εν μέρει τις πληροφορίες για σημαντική αύξηση των καταθέσεων.

 

Αν ο ELA μείνει σχετικά στάσιμος, αυτό θα σημαίνει ότι η ρευστότητα δεν επιστρέφει στο σύστημα, ή πάντως δεν επιστρέφει με τους ρυθμούς που θα απαιτούνταν για να αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας. 

 

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες πληρώνουν τόκο 1.5% για κάθε ευρώ ELA που τραβάνε (κατόπιν εγκρίσεως της ΕΚΤ) από την Τράπεζα της Ελλάδος, έναντι μηδενικού τόκου για τις κανονικες γραμμές πίστωσης της ΕΚΤ.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:39 - 07 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.