ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία από ΗΠΑ και Ρωσία

15:22 - 10 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
Συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία από ΗΠΑ και Ρωσία
Στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Oι υπουργοί Εξωτερικών Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσαν τη σύσταση κοινού επιχειρησιακού κέντρου για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, περιλαμβανομένων κοινών αεροπορικών επιδρομών.

 

«Ένα τέτοιο επιχειρησιακό κέντρο θα μας επιτρέψει να διαχωρίσουμε τους τρομοκράτες από την μετριοπαθή αντιπολίτευση» διευκρίνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

 

Από την πλευρά της Ουάσινγκτον, ο Τζον Κέρι δήλωσε με έμφαση ότι το εν λόγω σχέδιο «χρειάζεται τη στήριξη του καθεστώτος και της Αντιπολίτευσης». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Αντιπολίτευση θα συμφωνήσει, αρκεί να φανεί αντίστοιχη διάθεση και από τη Δαμασκό.

 

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα ενημέρωσε ήδη τον Άσαντ, ο οποίος είναι έτοιμος να συμφωνήσει. Ο Λαβρόφ προειδοποίησε πάντως ότι δεν είναι δυνατόν να εγγυηθεί κανείς «κατά 100%» την επιτυχία του νέου ρωσοαμερικανικού σχεδίου.

 

Η προηγούμενη κοινή πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ρωσίας, την οποία είχαν επικυρώσει τα Ηνωμένα Έθνη τον Φεβρουάριο, απέτυχε. Βάσει του νέου σχεδίου θα υπάρξει επίσης πρόσβαση στις αποκλεισμένες πόλεις, όπως το Χαλέπι για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

Το κατά πόσο η συμφωνία θα είναι βιώσιμη θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: τη δυνατότητα της Ουάσινγκτον να πείσει δυνάμεις της Αντιπολίτευσης να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους ακραίους και τη δυνατότητα της Μόσχας να πείσει τον Άσαντ να συγκρατήσει το δικό του στρατό. Ωστόσο οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν ότι το σχέδιο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την πολιτική μετάβαση στη Συρία.

 

Η επικεφαλής της ΕΕ, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, καλωσόρισε το σχέδιο και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διασφαλίσουν την εφαρμογή του. Παράλληλα, ζήτησε από τον ΟΗΕ προτάσεις για την εδραίωση της μεταβατικής πολιτικής σταθερότητας στη Συρία.

 

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι «ήταν μια πολύ μακρά ημέρα, με ένα καλό αποτέλεσμα». Τόνισε ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας κι ελπίζει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των Σύρων που θα οδηγήσει στον τερματισμό της σύρραξης.


Ο Ντε Μιστούρα συμπλήρωσε ότι θα διαβουλευθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν πριν ανακοινώσει τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης και τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

 

Ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις, Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τη Δαμασκό να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά και τη Ρωσία να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Στην Άγκυρα, το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η υλοποίηση του σχεδίου είναι σημαντική για την πορεία των εξελίξεων, με έμφαση στη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και στην κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.