ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντάισελμπλουμ προς Apple: Ετοιμαστείτε να πληρώσετε τα 13 δισ. ευρώ

21:20 - 10 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
Ντάισελμπλουμ προς Apple: Ετοιμαστείτε να πληρώσετε τα 13 δισ. ευρώ
Σαφές μήνυμα προς την Αpple έστειλε ο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο περιθώριο της τελευταίας ημέρας εργασιών της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, λέγοντας ότι οι πολυεθνικές «έχουν υποχρέωση να πληρώνουν φόρους δίκαια».

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ «τα διεθνή φορολογικά "παραθυράκια" ανήκουν πλέον στο παρελθόν» ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο αμερικανικός κολοσσός θα πρέπει να ετοιμάζεται να πληρώσει το πρόστιμο ύψους 13 δισ. ευρώ.

 

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γιέργκ Σέλινγκ, ο οποίος τόνισε ότι, αν η απόφαση της Επιτροπής στέκει νομικά, και η χώρα του θα διεκδικήσει διαφυγόντες φόρους από τις αμερικανικές πολυεθνικές, όπως η Apple, ενώ προσέθεσε ότι και η Γαλλία και η Ιταλία προσανατολίζονται σε αντίστοιχες κινήσεις.

 

Ακόμα και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ -με τη Βρετανία να έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι μετά το Brexit θα επιχειρήσει να προσελκύσει ξένες εταιρείες- τόνισε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις «πρέπει να πληρώνουν το σωστό φόρο στη σωστή χώρα».

 

Η Κομισιόν ερευνά ήδη τις φορολογικές συμφωνίες πολυεθνικών με αρκετές χώρες της ΕΕ, για να διαπιστώσει αν δίδεται παράνομη κρατική βοήθεια, με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης. Η Amazon και η McDonald's είναι αντικείμενο έρευνας της Κομισιόν για τις φορολογικές συμφωνίες τους στο Λουξεμβούργο, ενώ η Starbucks έχει ήδη διαταχθεί να πληρώσει 30 εκατ. δολάρια στους Ολλανδούς

 

Σημειώνεται ότι η Ολλανδία έχει ήδη προσβάλει την απόφαση της Κομισιόν, όπως σκοπεύει να κάνει και η Ιρλανδία για την απόφαση που αφορά την Apple, καθώς φοβούνται ότι θα υπονομευθεί η προσπάθειά τους να προσελκύσουν πολυεθνικές εταιρείες, προσφέροντας χαμηλή φορολόγηση.

 

Παρόλο που ο Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι η Κομισιόν ορθά ερεύνησε πιθανή παράνομη κρατική βοήθεια, πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του η Ολλανδία έχει δικαίωμα να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το αν οι κανονισμοί εφαρμόζονται σωστά από την Κομισιόν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.