ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Χαμηλότερα οι προβλέψεις για το ΑΕΠ

08:41 - 13 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Χαμηλότερα οι προβλέψεις για το ΑΕΠ
Σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της οικονομίας προχώρησε το βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 1,8% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το 2016, 1% το 2017 και 1,8% το 2018.

Οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,2%, 2,3% και 2,4% για φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια αντίστοιχα.

 

Στο πλαίσιο της πρώτης οικονομικής πρόβλεψής του μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου, το Επιμελητήριο υποστήριξε ότι η πιο αδύναμη καταναλωτική δαπάνη και μια μεγάλη πτώση στην επένδυση, αποτελούν τους κύριους λόγους για την υποβάθμιση.

 

Ωστόσο, το σώμα εκτιμά πως η Βρετανία μπορεί να «γλιτώσει» την ύφεση, για την οποία έχει κάνει λόγο η καμπάνια κατά του Brexit.

 

«Η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις μακροπρόθεσμες πολιτικές συμφωνίες της Βρετανίας με την ΕΕ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ενέργεια, αναμένεται να ελαττώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης προς τα τέλη του 2016 και κατά τη διάρκεια του 2017.

 

Παρά τα ζητήματα αυτά, η Βρετανία αναμένεται να φλερτάρει με την ύφεση, αλλά να την αποφύγει», τόνισε το Εμπορικό Επιμελητήριο στην έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Όπως πρόσθεσε, «η πτώση της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα αναμένεται να βοηθήσει στη βελτίωση της καθαρής εμπορικής θέσης της Βρετανίας στο εμπόριο».

 

Σύμφωνα με το CNBC, η υποβάθμιση των προβλέψεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, υπονοούν ότι η βρετανική οικονομία θα είναι κατά 43,8 δισ. στερλίνες πιο συρρικνωμένη στο τέλος της περιόδου που καλύπτουν οι εκτιμήσεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

 

Επιπλέον, το σώμα σημείωσε ότι αν πράγματι η οικονομία εμφανίσει ανάπτυξη 1% το 2017, αυτός θα είναι ο πιο αδύναμος ρυθμός ανάπτυξης από το 2009 και μετά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.