ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαφωνία Ντάισελμπλουμ με την πρόταση Γιούνκερ για χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων

18:21 - 13 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
Διαφωνία Ντάισελμπλουμ με την πρόταση Γιούνκερ για χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων
Τη διαφωνία του με τις "φωνές" που ακούγονται εντός της ΕΕ για χαλάρωση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα «Trouw»,κάνει λόγο για βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, προσθέτοντας όμως ότι «απέχουμε ακόμα πολύ από το να έχουμε ξεπεράσει όλα τα προβλήματα».

 

Κληθείς να σχολιάσει την συνηγορία του Γιούνκερ υπέρ μιας αποδέσμευσης των δαπανών για την παιδεία, από την «κρησάρα» του Συμφώνου Σταθερότητας, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εκφράζει σκεπτικισμό: «Δεν αρνούμαι ότι τα κράτη οφείλουν να προστατεύουν τις δαπάνες τους για την παιδεία. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι εδώ μιλάμε για λεφτά που πρέπει από κάπου να έλθουν, είτε μέσω δανεισμού, είτε από την αύξηση της φορολογίας», υπενθυμίζει.

 

Σύμφωνα με τον Ντάισεμπλουμ, «θα μπορούσε να υπάρξει μια εξαίρεση για περιπτώσεις όπου συντρέχουν ειδικές συνθήκες, όπως πχ μια φυσική καταστροφή ή σεισμός με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, σαν αυτόν που συνέβη στην Ιταλία». «Σε ό,τι όμως αφορά τις δαπάνες για την παιδεία ή άλλες επενδύσεις» συνεχίζει, «δεν πρέπει να τεθούν εκτός των κανόνων».

 

«Σε μια τέτοια περίπτωση τι νόημα θα έχει να υπάρχουν πια δημοσιονομικοί κανόνες;» διερωτάται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.