ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στίγκλιτς: Το ευρώ είναι η αιτία πολλών κακών

17:50 - 14 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
Στίγκλιτς: Το ευρώ είναι η αιτία πολλών κακών
"Το ευρώ είναι η αιτία πολλών κακών στην ευρωζώνη", τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Σύμφωνα με τον κ. Στίγκλιτς η ευρωζώνη.... χτίστηκε υπό την επιρροή της «νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας» και τελικά προκάλεσε πολλά δεινά, όπως η οικονομική στασιμότητα, η υψηλή ανεργία ή η άνοδος της ακροδεξιάς.

 

«Οταν οι κανόνες είναι κακοί, πρέπει να τους αλλάξουμε, διαφορετικά κινούμαστε προς την καταστροφή», επισημαίνει ο οικονομολόγος, που είναι γνωστός για αυτές του τις θέσεις και μέσα από το βιβλίο του «Ευρώ: πώς το κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης».

 

Μετά την εισαγωγή του ευρώ , «οι οικονομολόγοι περίμεναν το πρώτο σοκ για να θέσουν σε δοκιμασία το νόμισμα. Εγινε το 2008 και οι συνέπειες ήσαν καταστροφικές», λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος, ο οποίος επικρίνει επίσης τους κανόνες που υπάρχουν, όπως το ακλόνητο 3% του δημοσιονομικού ελλείμματος «που έχει πέσει από τον ουρανό» και δεν βασίζεται «σε καμία οικονομική θεωρία».

 

«Ο Θεός διαβιβάζει τις Δέκα Εντολές στο Ορος Σινά, αλλά τους κανόνες που διέπουν το ευρώ τους εισάγουν κοινά ανθρώπινα όντα», σχολιάζει ειρωνικά ζητώντας την αναθεώρηση των κανόνων αυτών.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:51 - 14 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.