ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Μέρκελ έδωσε σήμα για... restart - Επιφυλακτικοί Τσίπρας και Ρέντσι

21:25 - 16 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
Η Μέρκελ έδωσε σήμα για... restart - Επιφυλακτικοί Τσίπρας και Ρέντσι
Σήμα... επανεκκίνησης της ΕΕ έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ αμέσως μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα.

Έχοντας στο πλευρό της τον Φρανσουά Ολάντ, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε ξεκάθαρα για ανάγκη αλλαγής πλεύσης και σίγουρα η πιο χαρακτηριστική της ατάκα ήταν η παραδοχή της πως «δεν τηρούμε επακρώς την υπόσχεση στους λαούς για ευημερία», υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ανεργία που υπάρχει σε πολλά κράτη μέλη.

 

Η Μέρκελ περιμένει, όπως είπε από τα κράτη - μέλη τις προτάσεις τους "για να δοθεί νέα πνοή στην ΕΕ", έχοντας φυσικά στο νου της, εκτός από την οικονομία, την ασφάλεια και το μεταναστευτικό πρόβλημα.

 

Πλάι στη Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ ανέλαβε τα πιο τυπικά, εκφράζοντας την άποψη πως η Σύνοδος απέδειξε ότι η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει ενωμένη μετά το Brexit. Δεν αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε οικονομικά θέματα, αλλά στάθηκε περισσότερο σε ζητήματα ασφάλειας και φύλαξης των συνόρων.

 

Οδικός χάρτης ανάκτησης εμπιστοσύνης

 

Τις εξαγγελίες της Μέρκελ επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα, ο οποίος έγραψε στο twitter ότι “έχουμε μια πρόταση για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της ΕΕ".

 

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Τσίπρας

 

Συγκρατημένα αισιόδοξος απέναντι στις πραγματικές προθέσεις της ΕΕ εμφανίστηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε πως αποχωρεί από την Μπρατισλάβα "συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει". Έθεσε το θέμα της κοινωνικής ατζέντας που πιστεύει ότι τους επόμενους μήνες θα βρεθεί στην ατζέντα των συναντήσεων και με τις... ευλογίες Γιούνκερ, είπε "το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι οι δέκα εντολές", ζητώντας επί της ουσίας περισσσότερη ευελιξία.

 

Περίμενε περισσότερα ο Ρέντσι

 

Την ίδια ώρα, ο Ματέο Ρέντσι, που τα διεθνή ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα τον παρουσίαζαν έτοιμο να συγκρουστεί με την Άνγκελα Μέρκελ, δεν έκρυψε πως δεν έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από τις αποφάσεις της Συνόδου. Σημείωσε πως περίμενε περισσότερα, τόσο σε θέματα οικονομίας, όσο και στο μεταναστευτικό.

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, μάλιστα ούτε λίγο, ούτε πολύ, είπε πως δεν βρίσκει πολλά σημεία να συμφωνήσει και γι` αυτό δεν πήγε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ.

 

Το... restart της ΕΕ ξεκίνησε και αυτό που μένει να φανεί, είναι αν πράγματι οι ηγέτες της έχουν διάθεση για ριζοσπαστικές αλλαγές ή αν τα "μεγάλα λόγια" που ακούστηκαν στην Μπρατισλάβα θα παραμείνουν λόγια.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:40 - 16 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.