ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ: Στα ύψη οι μεταναστευτικές ροές-Παραπαίουν τα κράτη

19:14 - 19 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
ΟΟΣΑ: Στα ύψη οι μεταναστευτικές ροές-Παραπαίουν τα κράτη
Ο αριθμός των ανθρώπων που αιτήθηκαν ασύλου στον ανεπτυγμένο κόσμο αυξήθηκε πέρυσι στα υψηλότερα επίπεδά του από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, καθώς οι πληθυσμοί διαφεύγουν από τις συρράξεις σε Συρία, σε Ιράκ και Λιβύη, τόνισε ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του για την μετανάστευση.

Περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι έκαναν αίτηση για «καθεστώς πρόσφυγα» (refugee status) στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, οδηγώντας τον συνολικό αριθμό στα 34 μέλη του Οργανισμού στα 1,6 εκατ.

Περίπου το ένα τέταρτο όλων των προσφύγων προέρχεται από τη Συρία και το 12% από το Ιράκ, ενώ αυτά τα ποσοστά ήταν 16 και 12% το 2014, τονίζει η έκθεση.

«Αυτή η άνευ προηγουμένου αύξηση έχει πυροδοτηθεί κατά ένα μέρος από την επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη», ανέφερε ο Οργανισμός με έδρα στο Παρίσι. «Αλλά αυτό που επίσης την πυροδοτεί είναι η ανάπτυξη νέων διαδρόμων λαθρεμπορίου, όπως οι οδοί της ανατολικής Μεσογείου και των δυτικών Βαλκανίων», πρόσθεσε.

Οι πολιτικές επιπτώσεις από την προσφυγική κρίση εντείνονται σε όλη την Ευρώπη, επισημαίνει το Bloomberg, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να δέχεται άλλο ένα χτύπημα στις περιφερειακές εκλογές την Κυριακή. Στη Βρετανία, η δυσφορία εξαιτίας της μετανάστευσης στάθηκε βασικός παράγοντας στην απόφαση για Brexit.

Οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται γενικώς, υπογράμμισε ο ΟΟΣΑ. Περιλαμβανομένων εκείνων που μετακινούνται για οικονομικούς και οικογενειακούς λόγους, καθώς και των προσφύγων, πέρυσι καταγράφηκαν στον ΟΟΣΑ 4,8 εκατ. μετανάστες. Ο αριθμός είναι ο υψηλότερος εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.