ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

G7: Αισιοδοξία για παγκόσμια οικονομία, ζητά στήριξη σε γιεν

13:10 - 11 Φεβ 2007 | Ειδήσεις
Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, οι μεγάλες διακυμάνσεις των ισοτιμιών που πρωταγωνιστούν στο διεθνές οικονομικό στερέωμα, καθώς και οι κίνδυνοι που ανακύπτουν από την αυξημένη δύναμη των κερδοσκοπικών κεφαλαίων «αντιστάθμισης κινδύνου» (hedge funds) είναι κάποια από τα ζητήματα που απασχόλησαν τους υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες των «Επτά» στη διήμερη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στην Εσση της Γερμανίας.

Στο πλαίσιο της Συνόδου οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή και ότι η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει με σταθερό ρυθμό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να συνεχισθεί η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας.

Στη συνεδρίαση, η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την ανησυχία της για το φθηνό γουάν, ενώ οι Ευρωπαίοι ανέλυσαν τον προβληματισμό τους για την ισοτιμία του γιεν, το οποίο υποχώρησε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο των 21 τελευταίων ετών .

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Χέντρι Πόλσον, η πτώση του γιεν παρακινείται από την αγορά και αντικατοπτρίζει θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, δηλαδή τα χαμηλά επιτόκια της Ιαπωνίας και την εύθραυστη κατάσταση της εν λόγω οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ροντρίγκο Ράτο, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αδυναμία του γιεν οφείλεται στις δυνάμεις της αγοράς και σε προθεσμιακές πράξεις συναλλάγματος», τονίζοντας τη συμβολή της Ιαπωνίας στην παγκόσμια ανάπτυξη και την αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Στο πλαίσιο της Συνόδου έγινε αναφορά και στο «υποτιμημένο» κινεζικό γουάν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων τραπεζιτών που συμμετείχαν στη Σύνοδο των G7, «στις αναπτυσσόμενες οικονομίες με μεγάλα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, και κυρίως στην Κίνα, είναι επιθυμητό οι ισοτιμίες να κινηθούν προς τα πάνω ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές».

Στη Σύνοδο, τέλος, συζητήθηκαν και οι κίνδυνοι που ανακύπτουν από την αυξημένη δύναμη των hedge funds, λογω του χαλαρού ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τη δράση των κεφαλαίων και πρότειναν τη λήψη προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο της Ε.Ε, των «Επτά» και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.