ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Ισχυρή η αύξηση της απασχόλησης στην Ευρωζώνη

16:16 - 21 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Ισχυρή η αύξηση της απασχόλησης στην Ευρωζώνη
Πιο ισχυρή από το αναμενόμενο ήταν η αύξηση της απασχόλησης στην Ευρωζώνη από την έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης το 2013, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο.

«Είναι ωστόσο ακόμα νωρίς για να πούμε αν η πρόσφατη ισχυρή ανάπτυξη στην απασχόληση θα παραμείνει ένα μακροπρόθεσμο στοιχείο στις αγορές εργασίες της Ευρωζώνης», προσθέτει η ΕΚΤ.

 

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει παράλληλα ότι οι δύο χώρες που γνώρισαν την υψηλότερη ανάπτυξη στην παραγωγή και την απασχόληση από την έναρξη της ανάκαμψης – Γερμανία και Ισπανία – είναι μεταξύ αυτών που είχαν πραγματοποιήσει τις πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις στις αγορές τους, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

 

Για την Ελλάδα, η ΕΚΤ σημειώνει ότι οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων φαίνεται να έχουν ενισχύσει τη σχέση απασχόλησης-ΑΕΠ σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής εξυγίανσης, πιο σφικτών χρηματοοικονομικών συνθηκών και υψηλής αβεβαιότητας.

 

Συνολικά για την Ευρωζώνη, «η πρόσφατη ισχυρή ανάπτυξη της απασχόλησης αποτέλεσε θετική έκπληξη – για τους αναλυτές και τους φορείς χάραξης πολιτικής», αναφέρει η ΕΚΤ.

 

«Η πρόσφατη ισχυρή επίδοση της αγοράς εργασίας σε σχέση με τις εξελίξεις στο ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στις διαθρωτικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στην Ευρωζώνη που έχουν οδηγήσει σε μια αγορά εργασίας πιο ευέλικτη», προσθέτει.

 

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για την Ευρωζώνη έδειξαν αύξηση της απασχόλησης κατά 1,4% το β΄ τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.