ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

NASA: Πίδακες νερού στον δορυφόρο Ευρώπη-Πιθανότητες να υπάρχει ζωή

00:02 - 27 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
NASA: Πίδακες νερού στον δορυφόρο Ευρώπη-Πιθανότητες να υπάρχει ζωή
Η ανακοίνωση που είχε προαναγγείλλει η NASA τις προηγούμενες ημέρες ήταν πράγματι πολύ σημαντική, καθώς όπως έγινε γνωστό, εντόπισε αποδείξεις ύπαρξης από πίδακες υδρατμών στην Ευρώπη, ένα από τα μεγάλα φεγγάρια του Δία. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες η ανακάλυψη αυτή ενδεχομένως να τους διευκολύνει να διαπιστώσουν για την εμφάνιση ζωής στον ωκεανό που κρύβεται κάτω από το κέλυφος πάγου που καλύπτει τον δορυφόρο.

Οι κατά τα φαινόμενα πίδακες υδρατμών εντοπίστηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble από απόσταση 200χλμ πάνω από την επιφάνεια της Ευρώπης.

 

Η Ευρώπη, που θεωρείται ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους υποψήφιους δορυφόρους για ύπαρξη ζωής στο ηλιακό σύστημα, διαθέτει έναν ωκεανό με ποσότητα νερού διπλάσια από όσο όλες οι θάλασσες της Γης, που είναι ένα κρυμμένος κάτω από ένα στρώμα πάγου αγνώστου πάχους.

 

"Εάν οι πίδακες είναι πραγματικοί, ενδεχομένως να μας κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στον υπόγειο ωκεανό…χωρίς να χρειάζεται να τρυπήσουμε χιλιόμετρα πάγου", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Γουίλιαμ Σπαρκς.

 

nasa1

 

Το τηλεσκόπιο κατέγραψε τους πίδακες τρεις φορές το 2014, κυρίως από τις νότιες πολικές περιοχές της Ευρώπης, ανέφεραν οι επιστήμονες στους δημοσιογράφους.

 

Δύο ακόμη αποστολές βρίσκονται σε εξέλιξη για αποστολή στην Ευρώπη και τα ευρήματα που μπορεί να φέρουν αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.