ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η UBS αναμένει «σημαντική» πτώση στις κατοικίες λόγω Brexit

16:14 - 27 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
Η UBS αναμένει «σημαντική» πτώση στις κατοικίες λόγω Brexit
Σοβαρές υποχωρήσεις τιμών θα παρουσιάσει η αγορά κατοικιών του Λονδίνου, σε περίπτωση που το Brexit πυροδοτήσει μια παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας, σύμφωνα με τη UBS.

Μια σοβαρή ύφεση θα μπορούσε να δώσει τέλος στη «μη βιώσιμη ανάπτυξη τιμών που πυροδοτήθηκε από την άφθονη ρευστότητα και την περιορισμένη προσφορά», τόνισε η τράπεζα σε έκθεση που δημοσίευσε μαζί με τον Global Real Estate Bubble Index.

 

Το Λονδίνο είναι μία από τις έξι πόλεις, με το Βανκούβερ στην κορυφή, που θεωρείται ότι κινδυνεύουν από την πιθανότητα φούσκας, καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 50% από το 2011 και μετά, αναφέρει το κείμενο.

 

«Αυτό που έχουν κοινό αυτές οι πόλεις είναι τα ακραία χαμηλά επιτόκια, τα οποία δεν συνάδουν με τις εύρωστες επιδόσεις της πραγματικής οικονομίας», επεσήμανε ο Claudio Saputelli, επικεφαλής ακινήτων παγκοσμίως για τη UBS Wealth Management. «Όταν συνδυάζεται με την περιορισμένη προσφορά και την παρατεταμένη ζήτηση από την Κίνα, οδηγεί σε ένα ιδανικό περιβάλλον για υπερβολές στις τιμές των κατοικιών», πρόσθεσε.

 

Οι κατοικίες στη βρετανική πρωτεύουσα έχουν δει αυξήσεις διψήφιων ποσοστών κάθε χρόνο από το 2013 και μετά, «αποσυνδέοντας» τις τιμές από τα τοπικά κέρδη, επισημαίνει η έκθεση.

 

Οι τιμές κατοικιών σε αγορές που ενέχουν τον κίνδυνο της φούσκας -στις οποίες συγκαταλέγονται και η Στοκχόλμη, το Σίδνεϋ, το Μόναχο και το Χονγκ Κονγκ- είναι ευάλωτες σε απότομες αυξήσεις της προσφοράς, σε υψηλότερα επιτόκια ή σε αλλαγές στις διεθνείς ροές κεφαλαίου. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες «θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μεγάλη διόρθωση οποιαδήποτε στιγμή», τόνισε ο οικονομολόγος με ειδίκευση στα ακίνητα, Matthias Holzhey, σύμφωνα με το Bloomberg.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.