ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλό σχεδόν δύο ετών ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

13:09 - 30 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
Σε υψηλό σχεδόν δύο ετών ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη
Στο υψηλότερο επίπεδο των δύο σχεδόν τελευταίων ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, παραμένει αμφίβολος ο στόχος της ΕΚΤ για μια συνεχιζόμενη άνοδο, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς εργασία για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες.

Οι τιμές καταναλωτή έχουν αυξηθεί με πιο βραδύ ρυθμό από ό,τι επιθυμεί η ΕΚΤ εδώ και τρία χρόνια, και τον Μάιο υποχώρησαν παρά τη σειρά των πακέτων στήριξης που τέθηκαν σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2014.

 

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 0,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, από το 0,2% του Αυγούστου, και διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Ωστόσο, παραμένει χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για λίγο κάτω του 2%.

 

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στους τελευταίους μήνες του έτους και στους πρώτους του 2017, αλλά χωρίς μια ανάκαμψη στους εγχώριους μοχλούς αύξησης του πληθωρισμού, όπως η άνοδος του αριθμού των εργαζομένων με περισσότερα λεφτά για δαπάνες, υπάρχουν αμφιβολίες για μια πιο βιώσιμη άνοδο προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

 

Τα στοιχεία της Eurostat εμφάνισαν ότι εκτός της ενέργειας, η άνοδος των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο, στο 0,8% από το 0,9% τον Αύγουστο. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,8%, αμετάβλητος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.