ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ε.Ε: Δεν βιάζεται καθόλου να χτυπήσει τη διαφθορά

15:19 - 01 Οκτ 2016 | Ειδήσεις
Ε.Ε: Δεν βιάζεται καθόλου να χτυπήσει τη διαφθορά
Ανεξήγητη και αναιτιολόγητη η κωλλυσιέργεια που δείχνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, στο να δημιουργήσει τις ασφαλιστικές εκείνες δικλείδες που είχε προαναγγείλει, για την πάταξη της διαφθοράς σε ενωσιακό επίπεδο και την προστασία των οικονομικών της συμφερόντων.

Το ως άνω συμπέρασμα προκύπτει, από Σχέδιο Γνωμοδότησης της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο ρητά συμπεραίνεται ότι:

*Η Κομισιόν δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα, την δεύτερη έκθεση της για τις συνέπειες της διαφθοράς στα κράτη-μέλη, την οποία επρόκειτο να δημοσιεύσει στις αρχές του 2016.

*Εχουν «νεκρώσει» οι διαπραγματεύσεις, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, για την θέσπιση νέας Κοινοτικής Οδηγίας για την «προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ» που, όπως κατά κόρον είχε «διαφημισθεί» από ευρωπαίους αξιωματούχους, θα αποτελούσε το ουσιαστικό μέσο «για την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς, της νομιμοποίησης προϊόντων εγκλήματος και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας που θίγει τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ».

*Ακόμη και σ’ αυτήν την υπό διαμόρφωση Οδηγία, δεν συμπεριλαμβάνονται οι απάτες κατά της ΕΕ, που συντελούνται με επίκεντρο τον ΦΠΑ!

* Στις ευρωπαΪκές καλένδες βρίσκεται και εκείνος ο ΕυρωπαΪκός Κανονισμός, σχετικά με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), ο οποίος θα θεσπίζει μία εισαγγελία της Ένωσης που θα ερευνά, θα διώκει και θα παραπέμπει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους διαπράττουν ποινικά αδικήματα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

*Δεν έχουν ξεκαθαρισθεί ακομη οι «λεπτομέρειες» για το αν η Ευρωπαϊκή αυτή Εισαγγελία, όταν και όποτε συσταθεί, θα είναι ανεξάρτητη, θα διαθέτει επαρκείς πόρους ώστε να ενεργεί αποτελεσματικά, αποδοτικά και γρήγορα.

Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε, δεν βιάζονται καθόλου να βάλλουνε μπροστα εκείνες τις διαδικασίες που απαιτούνται, τόσον για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε ενωσιακό επίπεδο όσον και για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ενωσης.

Για να μην βιάζονται, είτε κάτι ξέρουν παραπάνω είτε απλώς περιμένουν....

Νίκος Ρούσσης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:22 - 01 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.