ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιου για χρέος: «Το γοργόν και χάριν έχει»

18:52 - 06 Οκτ 2016 | Ειδήσεις
Λιου για χρέος: «Το γοργόν και χάριν έχει»
Την πάγια θέση των ΗΠΑ, που ασφαλώς συμπίπτει με αυτή του ΔΝΤ, σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε με δηλώσεις του την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζακ Λιου.

Μία ημέρα πριν την έναρξη της συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, ο Τζακ Λιου δέχθηκε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της Ελλάδας και συγκεκριμένα τόνισε:

 

"Έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το χρέος, εδώ και πολύ καιρό. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίση.

 

Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι. Οτι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος".

 

Ο κ. Λιου υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει, αλλά παράλληλα είναι σαφές πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίζει τις θέσεις του ΔΝΤ για το χρέος και το μήνυμα μίας γρήγορης λύσης απευθύνεται κυρίως στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινά την Παρασκευή ο κ. Λιου αναμένεται να συναντήσει και τον έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την Ελλάδα, ασφαλώς να ποντάρει στη στήριξη των ΗΠΑ στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

 

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως Γερμανία και Ολλανδία δεν αποδέχονται το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους πριν από το φθινόπωρο του 2017, παρότι και από τη μεριά της Κομισιόν, υπάρχουν φωνές που αναφέρουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία συμφωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα στο τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Λίγη ώρα νωρίτερα και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είχε επισημάνει πως οι προϋποθέσεις που θέτει το Ταμείο για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένουν σταθερές, ζητώντας άμεσα λύσεις στο ζήτημα του χρέους, σε συνδυασμό φυσικά με την έγκαιρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:09 - 06 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.