ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι πραγματικά είπε ο Ερντογάν για τη «Δυτική Θράκη»

18:50 - 17 Οκτ 2016 | Ειδήσεις
Τι πραγματικά είπε ο Ερντογάν για τη «Δυτική Θράκη»
Η κακή απόδοση των λεγομένων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του τη Δευτέρα, δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και παρ` ολίγον διπλωματικό επεισόδιο, καθώς στον Πρόεδρο της Τουρκίας... χρεώθηκε πως ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη "Δυτική Θράκη".

Το ΑΜΠΕ παραδέχθηκε το λάθος του και διόρθωσε τις επίμαχες παραγράφους προηγούμενου τηλεγραφήματός του, σημειώνοντας πως οι αναφορές περί δημοψηφίσματος δεν έγιναν από τον ίδιο τον Ερντογάν, αλλά αποτελούσαν σχόλιο του τουρκικού Τύπου.

 

Σε διορθωτική του δήλωση πριν από λίγο το ΑΠΕ-ΜΠΕ ξεκαθάρισε ότι ο Ταγιπ Ερντογάν δεν μίλησε για δημοψήφισμα στην Δυτική Θράκη.

 

«Τα αναφερόμενα στη τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο» αναφέρει το τηλεγράφημα.

 

Ο συντάκτης του άρθρου μετέδωσε ως δηλώσεις Ερντογάν σχόλια του τουρκικού Τύπου (της Σαμπάχ) που αναφέρονταν στο Εθνικό Συμβόλαιο που είχε αποφασιστεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση το 1920. Εκεί η Σαμπάχ παρέθετε τα όσα είχαν αποφασιστεί, μεταξύ των οποίων και η φράση «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα».

 

Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Το ΥΠΕΞ έσπευσε να διαμηνύσει, λίγα μόλις λεπτά μετά τη δημοσίευση της είδησης από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, και πριν επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου, πως «η Θράκη είναι ελληνική» και πως είναι «αδιανόητη και επικίνδυνη οποιαδήποτε άλλη σκέψη».

 

Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ διορθωμένο:

 

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

 

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

 

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει:

«Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Τελευταία τροποποίηση στις 19:19 - 17 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.