ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φίσερ(Fed): Όπλο κατά της χαμηλής ανάπτυξης η δημοσιονομική πολιτική

20:14 - 17 Οκτ 2016 | Ειδήσεις
Φίσερ(Fed): Όπλο κατά της χαμηλής ανάπτυξης η δημοσιονομική πολιτική
Η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει εν μέρει τον αντίκτυπο της χαμηλής παραγωγικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού, που κρατάνε πίσω την αμερικάνικη οικονομία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ.

«Ένας συνδυασμός μεγαλύτερης ενθάρρυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων, βελτιωμένων δημόσιων υποδομών, καλύτερης εκπαίδευσης και πιο αποτελεσματικής ρύθμισης, αναμένεται να προωθήσει πιο γρήγορα την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και το επίπεδο διαβίωσης» ανέφερε ο κ. Φίσερ σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη.

 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ίδιος ανέφερε πως η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών θα μείωνε την πιθανότητα να διατηρηθούν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.

 

Ο κ. Φίσερ υποστήριξε πως μια αύξηση των κρατικών δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ θα αύξανε το ουδέτερο επιτόκιο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Μια αντίστοιχη περικοπή φόρων θα το αύξανε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.

 

Ο 73χρονος κ. Φίσερ επισήμανε μια σειρά από παράγοντες που κρατάνε σε χαμηλά επίπεδα την ανάπτυξη και τα επιτόκια στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ξεχώρισε την χαμηλή παραγωγικότητα, τις δημογραφικές αλλαγές και την χαμηλότερη ανάπτυξη εκτός ΗΠΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.