ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τον Δεκέμβριο τα σπουδαία στην ΕΚΤ-Τι εκτιμούν αναλυτές

16:58 - 20 Οκτ 2016 | Ειδήσεις
Τον Δεκέμβριο τα σπουδαία στην ΕΚΤ-Τι εκτιμούν αναλυτές
Τον Δεκέμβριο αναμένονται τα σπουδαία στην ΕΚΤ, σύμφωνα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με όσα είπε την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι

Η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Δεκεμβρίου είναι αυτή που θα κρίνει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το αν θα αποφασίσει να παρατείνει ή όχι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

 

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως ο Πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε πως στη συνεδρίαση της Πέμπτης δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων μετά το Μάρτιο του 2017, ούτε και ο ορίζοντας του προγράμματος ή ο σταδιακός περιορισμός του (tapering).

 

Παράλληλα, όμως, απέκλεισε και κάθε ενδεχόμενο να τερματιστεί απότομα το πρόγραμμα.

 

Οι δηλώσεις Ντράγκι, πάντως, επηρέασαν το ευρώ και είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν την ώρα της ομιλίας του.

 

Οι αναταράξεις ήταν σημαντικές όταν ο Ντράγκι είπε πως η ΕΚΤ δεν συζήτησε συνέχιση του QE πέρα του Μάρτη.

 

Λίγο αργότερα, όμως, επανήλθε η ηρεμία όταν είπε ότι δεν συζήτησαν ούτε και tapering - δηλαδή μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων από το Μάρτη.

 

14800255 10154541745353467 1894257505 o

 

Το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί στην επόμενη συνάντηση τον Δεκέμβρη είναι τι θα γίνει από Μάρτιο και μετά, όταν λήγει το QE.

 

Η απόφαση αυτή ενδιαφέρει, ασφαλώς, ιδιαίτερα και την Ελλάδα που επιθυμεί την επέκταση του QE και μετά τον Μάρτιο, ένα σενάριο που με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι και το ισχυρότερο.

 

Το πιθανότερο είναι δηλαδή, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ότι από τον Μάρτιο κι έπειτα η ΕΚΤ  θα μειώσει το ρυθμό αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του QE. Από 80 δισ το μήνα που είναι σήμερα, ίσως να πάει γύρω στα 60, είτε μπορεί να μπει πλαφόν "μέχρι 80'. Η μείωση θα είναι σταδιακή - αυτό που λέμε tapering.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 17:14 - 20 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.