ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο για ενιαίο φορολογικό καθεστώς των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

15:34 - 25 Οκτ 2016 | Ειδήσεις
Σχέδιο για ενιαίο φορολογικό καθεστώς των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων
Πρόταση για υιοθέτηση Κοινής Ενοποιημένης Φορολογικής Βάσης Εταιρειών ετοιμάζεται να καταθέσει σήμερα η Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ βρίσκεται σε μια ακόμα φορολογική μάχη με την Ιρλανδία, δύο μήνες μετά την απαίτηση της ΕΕ να επιστρέψει η Apple στη χώρα φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν απέρριψε τις φορολογικές συμφωνίες που έχει πετύχει ο τεχνολογικός κολοσσός στην Ιρλανδία και ειδικότερα αποφάσισε ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς στη χώρα συνιστά «παράνομη κρατική ενίσχυση».

 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, με τη Βρετανία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η νέα πρόταση της ΕΕ κινδυνεύει να αφήσει την Ιρλανδία πολιτικά απομονωμένη, όταν οι κυβερνήσεις αρχίσουν να εξετάζουν την πρόταση της Κομισιόν.

 

Η φορολογική πρόταση, με στόχο την ενίσχυση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς την οποία η Βρετανία είχε υπερασπιστεί, φέρνει στο προσκήνια τα όρια των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου προς την ΕΕ και τον βαθμό στον οποίο η πολιτική ιδεολογία μπορεί να υπερισχύσει των οικονομικών στόχων μιας χώρας. Το σχέδιο θα μπορούσε να εξαλείψει το κόστος της συμμόρφωσης από τους διαφορετικούς κανόνες σε κάθε χώρα της ΕΕ για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις, οι οποίες θα υποβάλλουν φορολογική δήλωση με τη θέσπιση ενός ενιαίου τρόπου υπολογισμού των φορολογητέων κερδών.

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία έχουν αντιταχθεί σε μια κοινή φορολογική βάση της ΕΕ υπό το φόβο ότι κάτι τέτοιο θα ανοίξει τον δρόμο στον εναρμονισμό των φορολογικών συντελεστών, για τους οποίους και οι δύο χώρες λένε ότι πρέπει να παραμείνει κυρίαρχο δικαίωμα κάθε χώρας να τους αποφασίζει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.