ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπερνάνκι: Σε ετοιμότητα για αυξήσεις των επιτοκίων

20:04 - 15 Φεβ 2007 | Ειδήσεις
Το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων σε περίπτωση που ο πληθωρισμός εμφανίζει σημάδια επιτάχυνσης επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, στην πρώτη ομιλία του στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Αν ο πληθωρισμός αυξηθεί, για κάποιο λόγο, η Fed θα πρέπει να αντιδράσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπερνάνκι, απαντώντας σε ερώτημα του προέδρου της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων, Μπάρνεϋ Φρανκ, ο οποίος δήλωσε προβληματισμένος για την «εμμονή» του επικεφαλής της Fedμε τις αυξήσεις του κόστους δανεισμού, παρότι προβλέπεται ήπια ανάπτυξη.

Ο διοικητής της Fed, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να αναπτύσσεται με ρυθμό ταχύτερο απ΄ ό,τι αναμενόταν και επικαλέστηκε τη σημαντική αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των εισοδημάτων. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός πρέπει να διατηρηθεί υπό έλεγχο, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η οικονομική ανάπτυξη, ενώ απέφυγε να κάνει λόγο είτε για επικείμενες αυξήσεις, είτε για μειώσεις των επιτοκίων στο προσεχές μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του δολαρίου, στο 5,25% κατά την τελευταία συνεδρίασή της στις 31 Ιανουαρίου.

Οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν το κογκρέσο για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών, υποδεικνύουν στον Μπερνάνκι να μην προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων, έτσι ώστε να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στο 5% των νοικοκυριών που έχουν έσοδα 184.500 δολαρίων ετησίως κατ ελάχιστο και στα υπόλοιπα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.