ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Η Επιτροπή Σοφών ζητά περιορισμό του QE

16:21 - 02 Νοε 2016 | Ειδήσεις
Γερμανία: Η Επιτροπή Σοφών ζητά περιορισμό του QE
Να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η Επιτροπή Σοφών που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι ο βαθμός νομισματικής χαλάρωσης της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι πλέον κατάλληλος.

«Κατά συνέπεια, η ΕΚΤ θα πρέπει να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων και να τις ολοκληρώσει νωρίτερα», έγραψαν οι ειδικοί σε έκθεση που παραδόθηκε στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

 

Παράλληλα, η επιτροπή τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρήσουν την οικονομική ώθηση που έδωσε η επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ. Σημείωσε, ωστόσο, πως η πολιτική αυτή πρέπει να περιοριστεί καθώς απειλεί τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

 

Αντιμέτωπη με την υψηλή ανεργία, την υποτονική ανάπτυξη και την απειλή του αποπληθωρισμού η ΕΚΤ έχει εφαρμόσει αντισυμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, υιοθετώντας αρνητικά επιτόκια και αγοράζοντας ομόλογα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης προκειμένου να διοχετεύσει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και να πείσει τις τράπεζες να δανείσουν στην πραγματική οικονομία.

 

Η επιτροπή των ειδικών σημείωσε ότι τα μέτρα έδρασαν καταλυτικά στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης, ωστόσο καμουφλάρουν τα διαρθρωτικά προβλήματα του μπλοκ που απειλούν τη χρηματοοικονομική του σταθερότητα.

 

«Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουν τον "ούριο άνεμο" της οικονομικής ανάτασης για να υλοποιήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Christoph M. Schmidt.

 

«Ακόμη και η γερμανική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε επαρκώς τη θετική οικονομική ανάπτυξη των προηγούμενων ετών για προσανατολισμένες στην αγορά μεταρρυθμίσεις».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.