ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτροπή: ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης, μείωση του πληθωρισμού το 2007

17:51 - 16 Φεβ 2007 | Ειδήσεις
Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο στην Ευρωζώνη , όσο και στην Ευρώπη των 27 αναμένει και για το 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί πτωτικά, κυρίως χάρις στην αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών. Αν επιβεβαιωθούν οι εν λόγω προβλέψεις, η ΕΚΤ θα έχει λιγότερα κίνητρα να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων, η επόμενη εκ των οποίων αναμένεται το Μάρτιο.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή της για αύξηση του ΑΕΠτης ευρωζώνης κατά 2,4%, ενώ παράλληλα προχώρησε σε θετική αναθεώρησητης πρόβλεψής της για το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 2,7%,από 2,4% προηγουμένως.

Επίσης, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2006, εκτιμώντας ότι η οικονομία των χωρών του ευρώ επεκτάθηκε κατά 2,7%, έναντι 2,6% στις προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου.

Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εκτίμηση παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,8%.

Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σε 1,8% φέτος, λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, έναντι 2,2% το 2006.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές της Επιτροπής, κινητήρια δύναμη στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί η εσωτερική ζήτηση, δεδομένου ότι πέρυσι δημιουργήθηκαν 3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων τα 2 εκατ. στην ευρωζώνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.