ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σάλος από τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία

16:56 - 04 Νοε 2016 | Ειδήσεις
Σάλος από τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία
Διεθνής σάλος έχει προκληθεί από τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, στις οποίες προχώρησαν οι τουρκικές αρχές, ενώ σα να μην έφτανε αυτό διατάχθηκε η προφυλάκιση των ηγετών του HDP μέχρι τη δική τους για «υποστήριξη της τρομοκρατίας» του παράνομου Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK)!

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος χαρακτηρίζει τις συλλήψεις ως "ανατριχιαστικό σήμα για τον πλουραλισμό και χτύπημα της Δημοκρατίας στη Τουρκία". 

Ο κ. Σουλτς σημειώνει πως οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εγείρουν ερωτήματα για τη βάση πάνω στην οποία υπάρχει μία «βιώσιμη σχέση» ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Άγκυρα, αλλά και για τις ίδιες τις «ευρωπαϊκές βλέψεις» της Τουρκίας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια για ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη και μέλος της τελωνειακής ένωσης.

«Οι τουρκικές Αρχές δεν σπρώχνουν απλώς την Τουρκία μακριά από τη Δημοκρατία, αλλά γυρνάνε τις πλάτες τους στις αξίες, τις αρχές, τις νόρμες και τους κανόνες που υποστηρίζουν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Από την πλευρά της, η Γερμανία κάλεσε τον Τούρκο επιτετραμμένο για εξηγήσεις, επισημαίνοντας πως η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει την τρομοκρατία «αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί ως δικαιολογία για τη φίμωση της αντιπολίτευσης ή τη φυλάκισή της».

 

Οι συλλήψεις Κούρδων βουλευτών στην Τουρκία αποτελούν πηγή «σοβαρής ανησυχίας» για τη Γαλλία, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

 

Εκ μέρους της Κομισιόν, η Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε πως η ΕΕ είναι "ιδιαίτερα ανήσυχη" για τις συλλήψεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:34 - 04 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.