ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κονστάνσιο: Τα αρνητικά επιτόκια μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις

22:31 - 04 Νοε 2016 | Ειδήσεις
Κονστάνσιο: Τα αρνητικά επιτόκια μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις
Τα αρνητικά επιτόκια θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους αποταμιευτές και τους συνταξιούχους εάν διατηρηθούν για παρατεταμένη περίοδο, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο.

Οι δηλώσεις του είναι η τελευταία ένδειξη πως η ΕΚΤ είναι απρόθυμη να μειώσει τα επιτόκια πιο βαθιά κάτω από το μηδέν. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο για τη διευκόλυνση καταθέσεων στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του -0,4% το Μάρτιο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αφήσει ανοιχτή την επιλογή για φρέσκες μειώσεις.

 

Μιλώντας στο Σικάγο, ο Κονστάνσιο είπε ότι η πολιτική υπήρξε αποτελεσματική μέχρι στιγμής, αλλά προειδοποίησε πως οι θετικές επιπτώσεις «είναι πιθανό να εξασθενίσουν κάποια στιγμή».

 

«Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ενός περιβάλλοντος με χαμηλό αλλά θετικό πληθωρισμό και αρνητικά επιτόκια θα ήταν πολύ σοβαρές για το χρηματοπιστωτικό τομέα, τους αποταμιευτές και τους συνταξιούχους», είπε.

 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικοί» απέναντι σε ριζοσπαστικές προτάσεις όπως η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.