ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορυφώνεται η αγωνία για το ποιος θα είναι ο επόμενος πλανητάρχης

22:10 - 08 Νοε 2016 | Ειδήσεις
Κορυφώνεται η αγωνία για το ποιος θα είναι ο επόμενος πλανητάρχης
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης την εκλογική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ για την ανάδειξη του νέου κατοίκου του Λευκού Οίκου, ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει «καυτά» ζητήματα, όπως τις σχέσεις με τη Ρωσία, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις πυρηνικές δοκιμές από τη Βόρεια Κορέα, την τρομοκρατία, το μεταναστευτικό - προσφυγικό, αλλά και την πολιτική - οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη.

Τα εκλογικά τμήματα σε εννέα Πολιτείες στις ανατολικές ΗΠΑ άνοιξαν σήμερα το πρωί στις 06:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) και περίπου μέχρι τις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ο νικητής θα είναι γνωστός.

 

Tον τόνο στις αμερικάνικες εκλογές αναμένεται να δώσουν οι επονομαζόμενες «swing states» (ταλαντευόμενες πολιτείες).

 

Η Κλίντον είδε τη δημοτικότητά της να υποχωρεί, προσφάτως, μετά από την είδηση πως το FBI ανοίγει και πάλι την υπόθεση των emails που τελικά δεν οδήγησε σε δίωξη σε βάρος της. Παράλληλα, αβεβαιότητα κυριάρχησε μετά από το πρόβλημα της υγείας της. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η υποψήφια των Δημοκρατικών φαίνεται να προηγείται έναντι του Τραμπ, ο οποίος βρέθηκε στο "στόχαστρο", όχι μόνο για τις προκλητικές του δηλώσεις, αλλά και μετά από τις καθόλου ευνοϊκές αναφορές για τη συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες, στο παρελθόν.

 

«Κλειδί» για το αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής

 

Το ποσοστό συμμετοχής θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για το αποτέλεσμα, καθώς η αποχή αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ του Τραμπ και οι Δημοκρατικοί το τελευταίο διάστημα προσπάθησαν να πείσουν τους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες για να στηρίξουν τη Χίλαρι.

 

Στο "παιχνίδι" αυτό μπήκε το προεδρικό ζεύγος, Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα που κάλεσαν τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες, σημειώνοντας πως η αποχή σημαίνει επί της ουσίας ψήφο στον Τραμπ. Ανάλογες δράσεις ανέλαβαν και πλήθος καλλιτεχνών, που με δημόσιες παρεμβάσεις τους, ζήτησαν από τους Αμερικανούς πολίτες να ψηφίσουν τη Χίλαρι, για να αποφευχθεί το "ατύχημα" εκλογές του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών.

 

Οι κρίσιμες Πολιτείες


Το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι τέτοιο που καθιστά εξαιρετικά σημαντικές συγκεκριμένες Πολιτείες με πλειοψηφικό σύστημα, το οποίο δίνει όλους τους εκλέκτορες στον υποψήφιο που θα συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους. Με έστω και μία ψήφο παραπάνω, δηλαδή, ο νικητής παίρνει όλους τους εκλέκτορες και ασφαλώς αποκτά σημαντικό προβάδισμα για τη νίκη.


Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Αλ Γκορ το 2000, ο οποίος αν και συγκέντρωσε περίπου 500 χιλιάδες περισσότερες ψήφους από τον Τζορτζ Μπους δεν πέρασε την είσοδο του Λευκού Οίκου, καθώς ο Μπους είχε συγκεντρώσει περισσότερους εκλέκτορες…

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι πλέον κρίσιμες στην εκλογή του 2016 είναι το Κολοράντο, η Φλόριντα, η Αϊόβα, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, το Νιου Χάμσάιρ, η Βόρειος Καρολίνα, το Οχάιο, η Πενσιλβάνια, η Βιρτζίνια και το Ουισκόνσιν.

 

usa elections

 

Ο χάρτης των ψηφοφόρων

 

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, οι υποστηρικτές του Τραμπ είναι κατά κύριο λόγο λευκοί άνδρες, χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ηλικιωμένοι.

 

Η Κλίντον έχει με το μέρος της τους Αφροαμερικανούς, τους νέους και τους λευκούς με πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

 

Οι αγορές, από μέρους τους, έχουν δείξει προ πολλού την προτίμησή τους στη Χίλαρι Κλίντον, ταυτίζοντας το όνομά της με τη διασφάλιση της σταθερότητας, την ώρα που στο πρόσωπο του Trump βλέπουν τον κίνδυνο εφαρμογής μιας ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής.

 

Στην περίπτωση του Τραμπ πρόβλημα μπορεί να αποδειχθεί η στάση του απέναντι στην παράνομη μετανάστευση, αφού φαίνεται να ώθησε σύσσωμους τους Ισπανόφωνους στις κάλπες. Πρόκειται μάλιστα για ένα ταχέως αυξανόμενο κομμάτι του πληθυσμού.

 

Τα «προπύργια» και τα ανοιχτά μέτωπα

 

Τα Κάστρα των Ρεπουμπλικανών Αλαμπάμα (9), Αλάσκα (3), Αρκάνσας (6), Άινταχο , (4),Ιντιάνα (11),Κάνσας (6),Κενάκι,(8), Λουιζιάνα (8), Μισισίπι (6), Μισούρι (10) , Μοντάνα (3), Νεμπράσκα (4), Βόρεια Ντακότα (3), Οκλαχόμα (7), Νότια Καρολίνα (9), Νότια Ντακότα (3), Τενεσί (11), Τέξας (38), Δυτική Βιρτζίνια, (5), Γουαιόμινγκ (3)

 

ΣΥΝΟΛΟ 157

 

Πολιτείες στις οποίες εκτιμάται πως έχουν προβάδισμα οι Ρεπουμπλικάνοι Τζόρτζια (16), Αιόβα (6), Μέιν (1), Οχάιο (18), Γιούτα (6)

 

ΣΥΝΟΛΟ 47

 

Τα Κάστρα των Δημοκρατικών Καλιφόρνια (55), Κονέκτικατ,Ντελαγουέρ (3), DC (3), Χαβάη (4), Ιλινόις (20), Μέιν (3), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Νιου Τζέρσει (14), Νέα Υόρκη (29), Όρεγκον (7), Ροντ Άιλαντ (4), Βερμόντ (3), Ουάσινγκτον (12), Μινεσότα (10), Νιου Μέξικο (5)

 

ΣΥΝΟΛΟ 200

 

Πολιτείες στις οποίες εκτιμάται πως έχουν προβάδισμα οι Δημοκρατικοί Κολοράντο (9), Μίσιγκαν (16), Πενσιλβάνια (20), Βιρτζίνια (13), Ουισκόνσιν (10)

 

ΣΥΝΟΛΟ 68

 

Οι Πολιτείες που"παίζονται" και θα κρίνουν το αποτέλεσμα Αριζόνα (11),Φλόριντα (29), Νεβάδα (6),Νεμπράσκα (1), Νιου Χαμσάιρ (4), Βόρεια Καρολίνα (15)

 

ΣΥΝΟΛΟ 66

 

Ποιοι «βλέπουν»... Κλίντον

 

Νίκη της υποψήφιας των Δημοκρατικών με 352 εκλέκτορες έναντι των 186 εκλεκτόρων που προβλέπεται να συγκεντρώσει ο Ντόναλντ Τραμπ «προεξοφλούν» οι LA Times.

 

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του αμερικανικού ιστότοπου, η τελευταία αυτή πρόβεψη βασίζεται σε δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, στο ιστορικό ψήφου των κρίσιμων πολιτειών και σε αναφορές από συνεργάτες των LA Times που βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα για να «πιάσουν» τον παλμό των εκλογών.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ σε προηγούμενη πρόβλεψη υπήρχαν πέντε «αμφιταλαντευόμενες» πολιτείες, με βάση τα ενημερωμένα στοιχεία των LA Times τρεις από αυτές, η Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο και η Αριζόνα, αναμένεται να ψηφίσουν τελικά την Χίλαρι Κλίντον. Η Άιοβα γέρνει προς την πλευρά του Τραμπ, το ίδιο και η Γιούτα, με βάση τις εκτιμήσεις της αμερικανικής εφημερίδας.

 

«Νίκη» της Κλίντον βλέπουν και οι εκτιμήσεις των Hill Times, βάσει των οποίων η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να συγκεντρώσει 340 εκλέκτορες έναντι των 198 του αντιπάλου της.

 

Παράλληλα, οι εταιρείες στοιχημάτων εκτιμούν πως η Χίλαρι Κλίντον έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει από τον Ντόναλντ Τραμπ με βάση τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει ως τώρα, με πολλά να τις δίνουν πάνω από 75%.

 

Η Paddy Power ανέφερε πως οι πιθανότητες της κα. Κλίντον να εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο υποχώρησαν ελαφρώς στο 81,3% την ημέρα των εκλογών από 83,3%, ενώ οι πιθανότητες του Τραμπ βελτιώθηκαν στο 22 από 20%.

 

Η βρετανική Ladrbrokes δίνει 76% πιθανότητες στην υποψήφια των Δημοκρατικών και 24% στον Τραμπ. «Είναι το μεγαλύτερο με αθλητικό γεγονός στη στοιχηματική βιομηχανία» δήλωσε εκπρόσωπος της Ladbrokes.

 

Στη Betfair ένα στοίχημα για νίκη της Κλίντον γίνεται με τις πιθανότητες στο 80%, έναντι 20% για νίκη του Τραμπ.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 22:49 - 08 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.