ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα γίνει τώρα που βγήκε ο Τραμπ;

12:18 - 09 Νοε 2016 | Ειδήσεις
Τι θα γίνει τώρα που βγήκε ο Τραμπ;
Σε μια σειρά ανατροπών πολιτικής τόσο εντός ΗΠΑ όσο και διεθνώς θα μπορούσε να οδηγήσει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του νέου πλανητάρχη.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να εξοβελίσει ορισμένα από τα επιτεύγματα δια χειρός Ομπάμα, όπως το Obamacare, την πολιτική για την κλιματική αλλαγή και τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. Οι ελπίδες των Δημοκρατικών για τη διαμόρφωση του Ανώτατου Δικαστηρίου εξανεμίζονται και ένα σαφώς πιο συντηρητικό δικαστήριο είναι πλέον πιθανό. Η εξωτερική πολιτική θα μπορούσε επίσης να υποστεί μία σημαντική μεταστροφή.

 

Σύμφωνα με τους Financial Times, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών και της επίσημης πολιτικής - οι εμπορικές επαναδιαπραγματεύσεις κάποιες φορές αποδεικνύονται λιγότερο ουσιαστικές απ' ότι διαφημίζεται ότι θα είναι, ενώ υποσχέσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ μερικές φορές μένουν κατά μέρος.

 

Ωστόσο υπάρχουν επτά τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να αλλάξει η καθημερινότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη υπό την προεδρία του Τραμπ:

 

1. Μετανάστευση

 

Η ρητορική του Τραμπ αναφορικά με το θέμα της μετανάστευσης επί της ουσίας καθόρισε την προεκλογική του εκστρατεία. Αν και την επαναδιατύπωσε λίγο πιο προσεκτικά, η νομοθετική πρότασή του παραμένει μία από τις πιο διχαστικές σχετικά με το θέμα. Στις εξαγγελίες του συγκαταλέγεται η απέλαση όλων των παράτυπων μεταναστών με ποινικό μητρώο, ακόμη και αυτών που έχουν απλώς μία κλήση της τροχαίας για υπερβολική ταχύτητα. Επίσης θα προχωρήσει στην «αναστολή της μετανάστευσης από επιρρεπείς στην τρομοκρατία περιοχές όπου δεν μπορεί να γίνει λεπτομερής έλεγχος ασφαλείας».

 

Όπως σημειώνει η Telegraph, παρότι η ορολογία που έχει χρησιμοποιήσει είναι ασαφής, η Συρία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθεί σε αυτή τη λίστα. Τελευταίο και σημαντικότερο, έχει υποσχεθεί ότι θα υψώσει τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και θα αναγκάσει την γείτονα χώρα να αναλάβει το κόστος ανέγερσης.

 

2. Εμπόριο

 

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του, η προεδρία του Τραμπ θα αθετήσει την παραδοσιακή δέσμευση των Ρεπουμπλικάνων για το ελεύθερο εμπόριο, επιβάλλοντας μία σειρά από πολιτικές προστατευτισμού για να κλείσει τα οικονομικά σύνορα των ΗΠΑ. Θα ανακοινώσει άμεσα την πρόθεσή του να «επαναδιαπραγματευθεί» τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τον Καναδά και το Μεξικό. Θα ακυρώσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην Εμπορική Συμφωνία με 11 χώρες του Ειρηνικού. Επίσης έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 45% σε αγαθά που εισάγονται από την Κίνα, υποδαυλίζοντας τους φόρους για έναν εμπορικό πόλεμο.

 

3. Εξωτερική πολιτική

 

Ο Ντόλαντ Τραμπ έχει δηλώσει πως η συμφωνία του Ομπάμα με το Ιράν για πυρηνικά, θα αποσυντεθεί ή τουλάχιστον θα αναδιαμορφωθεί. Ενώ ο Ομπάμα ξεκίνησε τη θητεία του με το όραμα ενός πλανήτη χωρίς πυρηνικά όπλα, ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ήταν ανοικτός στο ενδεχόμενο τόσο η Ιαπωνία όσο και η Νότια Κορέα να αναπτύξουν πυρηνικό οπλοστάσιο. Έχει αμφισβητήσει ακόμη και τη δέσμευση των ΗΠΑ προς του συμμάχους της στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι ως πρόεδρος δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση, προτείνοντας παράλληλα μία πολύ στενότερη σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.


4. Ενέργεια και περιβάλλον

 

Ο Τραμπ σχεδιάζει να ακυρώσει αμερικανικές πληρωμές ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προγράμματα του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Ακόμη έχει υποσχεθεί ότι θα άρει τους περιορισμούς αναφορικά με το fracking και θα ενισχύσει την αμερικανική παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου. Σημειώνεται επίσης ότι ο νέος πλανητάρχης έχει χαρακτηρίσει "απάτη" την υπερθέρμανση του πλανήτη που έχει εφευρεθεί από την Κίνα για να καταστήσει τους Αμερικανούς παραγωγούς μη ανταγωνιστικούς και έχει δεσμευθεί να ακυρώσει τη Συμφωνία του Παρισίου για το Κλίμα.

 

5. Φορολογική πολιτική


Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί τη μεγαλύτερη φορολογική επανάσταση από τη θητεία του Ρόναλντ Ρίγκαν, λέγοντας ότι μειώσει στους φόρους σε όλους τους τομείς. Όπως έχει πει, καμία αμερικανική εταιρεία δεν θα πληρώνει φόρο επί των κερδών υψηλότερο από 15%, σε σύγκριση με τον σημερινό ανώτατο συντελεστή του 35%.


6. Υγειονομική περίθαλψη


Ένα από τα πρώτα πράγματα που έχει υποσχεθεί να κάνει ο Τραμπ είναι επί της ουσίας να σβήσει από τα βιβλία ιστορίας τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα ακυρώσει οποιαδήποτε εκτελεστική πράξη, μνημόνιο και διάταξη έχει εκδοθεί από τον πρόεδρο Ομπάμα". Συγκεκριμένα για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το γνωστό και ως Obamacare, ο Τραμπ έχει πει ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί, χωρίς ωστόσο να έχει παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη εναλλακτική.


7. Ανώτατο Δικαστήριο


Για πολλούς πολιτικούς ακτιβιστές στις ΗΠΑ αυτή μπορεί να είναι η μεγαλύτερη συνέπεια του εκλογικού αποτελέσματος. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επί του παρόντος είναι χωρισμένοι 4 προς 4 μεταξύ συντηρητικών και φιλελεύθερων δικαστών. Οι υποστηρικτικές της Κλίντον είχαν την ελπίδα πως η επιλογή του ένατου δικαστή από έναν Δημοκρατικό πρόεδρο θα μετατόπιζε την ισορροπία. Αντ' αυτού πλέον για τον Τραμπ είναι σχετικά εύκολη η επικύρωση της επιλογής του από μία ρεπουμπλικανική Γερουσία και ενδέχεται να έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει ορισμένα σχετικά πιο ηλικιωμένους φιλελεύθερους δικαστές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.