ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετρημένες οι μέρες της Γέλεν στη Fed;

13:35 - 09 Νοε 2016 | Ειδήσεις
Μετρημένες οι μέρες της Γέλεν στη Fed;
Ενώ οι αγορές και οι αναλυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του πλανητάρχη, το «βλέμμα» στρέφεται και στην πρόεδρο της Fed, Τζάνετ Γέλεν, η οποία το προηγούμενο διάστημα δέχτηκε τα πυρά του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Έχοντας προβεί σε δηλώσεις ότι η Fed έχει χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό όπλο του κατεστημένου και ότι η Τζάνετ Γέλεν κρατούσε χαμηλά τα επιτόκια για να βοηθήσει τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Τραμπ έχει δηλώσει ευθέως ότι σε περίπτωση εκλογής του θα άλλαζε τη διοίκηση της Fed.

 

«Νομίζω ότι έχει κάνει μια χρήσιμη δουλειά. Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο περί επαναδιορισμού της, θα έκλινα περισσότερο στο να τοποθετήσω άλλους ανθρώπους εκεί», είχε δηλώσει προ μηνών.

 

Παρότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει ακόμα και ότι «η Τζάνετ Γέλεν θα έπρεπε να ντρέπεται γι' αυτό που κάνει στη χώρα», ο ίδιος τάσσεται επίσης υπέρ μιας διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.

 

«Το καλύτερο πράγμα που έχουμε υπέρ μας είναι πως τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο Fortune.

 

Μάλιστα, ο οίκος Moody's εκτίμησε την Τετάρτη πως η νίκη Τραμπ θα οδηγήσει σε ανατροπή του βασικού σεναρίου των αγορών ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια σύντομα και θα ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις μέσα στα επόμενα χρόνια.

 

«Η νίκη Τραμπ αυξάνει πλέον τις πιθανότητες ότι η Fed δεν θα κινηθεί τον Δεκέμβριο», όπως τονίζει ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics.

 

Πώς θα αντιδράσει η Γέλεν στην εκλογή Τραμπ;

 

Αναλυτές έχουν εκφράσει τους τελευταίους μήνες την άποψη ότι ο Τραμπ, σε περίπτωση εκλογής του, θα καθαιρέσει την Τζάνετ Γέλεν σχεδόν αμέσως.

 

Είναι επίσης ιδιαίτερα πιθανό ότι ο Τραμπ θα επιδιώξει να ελέγξει τον ρόλο της Fed γενικότερα, η οποία αναδεικνύεται σε βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για όλα τα δεινά που πλήττουν τη μερίδα του εκλογικού σώματος που τον υποστήριξε.

 

Η πίεση που τώρα δέχεται η Τζάνετ Γέλεν, έπειτα από τις «επιθετικές» δηλώσεις του νικητή των εκλογών, εκτιμάται από αναλυτές πως θα την οδηγήσει στο να παραιτηθεί από μονη της σχεδόν αμέσως, ακόμα και πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στα μέσα Δεκεμβρίου, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς νομισματικής πολιτικής.

 

Μαρία Μιχάλη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.