ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μεγάλο σοκ στις αγορές «πέρασε», η αβεβαιότητα ήρθε για να μείνει

14:21 - 09 Νοε 2016 | Ειδήσεις
Το μεγάλο σοκ στις αγορές «πέρασε», η αβεβαιότητα ήρθε για να μείνει
Παρότι οι αντιδράσεις των αγορών δεν ήταν τόσο ακραίες όσο αναμενόταν, η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ανοίγει έναν κύκλο αβεβαιότητας για μείζοντα ζητήματα πολιτικής, τόσο εντός ΗΠΑ όσο και εκτός, ο οποίος δεν θα μπορούσε να αφήσει τα διεθνή χρηματιστήρια ανεπηρέαστα.

Οι μετοχές (ειδικά οι τραπεζικές), το μεξικανικό πέσο, το δολάριο και το πετρέλαιο είναι οι μεγάλου χαμένοι της μέχρι τώρα αντίδρασης των επενδυτών, με το χρυσό, το γιεν, το ελβετικό φράγκο και τα κρατικά ομόλογα να «καρπώνονται» τα οφέλη της μεταβλητότητας, καθώς οι επενδυτές αναζητούν μια φορά ακόμα ασφαλή καταφύγια.

 

Παρότι οι αγορές απεύχονταν την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η ομιλία του μετά την ανακοίνωση της νίκης του ήταν ενωτική, ισορροπημένη και ενίσχυσε την πεποίθηση των αναλυτών ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα εφαρμόσει την επιθετική ρητορική του, εξομαλύνοντας έτσι τις πτωτικές τάσεις.

 

Ενδεικτική η αντίδραση του S&P 500 που με το που μίλησε ο Τραμπ απο -5% ανέβασε στο -2.8% τα futures.

 

Στα χρηματιστήρια, ο Nikkei είναι ο μόνος που κατέγραψε μεγάλες απώλειες, καθώς λόγω διαφοράς ώρας δεν πρόλαβε να ανακάμψει και έκλεισε στο -5,36%, Αντίθετα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν μικρές και ελεγχόμενες απώλειες.

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωαγορές καταγράφουν μια ήπια πτώση, παρότι νωρίτερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωνε απώλειες άνω του 2%. Μετά τη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), ο Stoxx Europe 600 κινείται με πτώση 0.55% στις 333,06 μονάδες, ο FTSE με πτώση 0,06% στις 6838,99 μονάδες, ο DAX με 0,91% στις 10.388,33 και ο CAC με 1% στις 4.431,03.

 

Ωστόσο, κλάδοι όπως οι τράπεζες, τα αυτοκίνητα και το πετρέλαιο εξακολουθούν να καταγράφουν ισχυρή πτώση.

 

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών δέχονται πλήγμα, υπό τον φόβο ότι ο νέος πλανητάρχης θα εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του περί προστατευτισμού. Δεδομένου ότι το 17% περίπου των εσόδων των ευρωπαϊκών εταιρειών προέρχεται από τη Βόρειο Αμερική, σε αυτήν την περίπτωση αυτή τα έσοδα των ευρωπαϊκών εταιρειών θα δεχτούν σοβαρό πλήγμα. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το ποσοστό των ευρωπαϊκών εταιρειών που πραγματοποιούν περίπου το 50% των πωλήσεων τους στις ΗΠΑ, κατάγραψε πτώση 5,9% έναντι των υψηλών του περασμένου Σεπτεμβρίου.

 

Εν τω μεταξύ, το πετρέλαιο υποχωρεί κάτω από τα 46 δολ. το βαρέλι. Ο μαύρος χρυσός σημείωσε απώλειες σχεδόν 4%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, όταν βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα που έδειχναν προς νίκη Τραμπ, ενώ αργότερα ανέκαμψε ελαφρώς, συνεχίζοντας ωστόσο να σημειώνει απώλειες.

 

Ο χρυσός αντιθέτως είναι από τους μεγαλύτερους νικητές της ημέρας, καθώς σημείωσε σήμερα την μεγαλύτερη άνοδο από την ημέρα του δημοψηφίσματος του Brexit, εκτοξεύοντας την τιμή του κατά 55 δολάρια στα 1.327 δολάρια στο πρώτο άκουσμα της νίκη Τραμπ. Έπειτα από την ομιλία Τραμπ, το πολύτιμο μέταλλο περιόρισε τα κέρδη του στα 1.300 δολάρια η ουγγιά, συνεχίζοντας ωστόσο να αποτελεί τον απόλυτο πρωταγωνιστή μαζί με τα κρατικά ομόλογα.

 

Στο μέτωπο της αγοράς συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει σοβαρές απώλειες, υποχωρώντας έως και άνω του 2% έναντι του ευρώ, έως το 1,1300, ενώ οι απώλειες έναντι του ιαπωνικού νομίσματος διαμορφώνονται σε 2,79% στα 102,204 γεν. Έναντι της βρετανικής στερλίνας το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 1,12%.

 

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι το μεξικανικό πέσο σημειώνει πτώση έως και 13% στην αγορά συναλλάγματος, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για το νόμισμα σε διάστημα άνω των δύο δεκαετιών.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς θα αντιδράσει η Wall Street, έπειτα από την επικράτηση του ανατρεπτικού αποτελέσματος που απευχόταν, αλλά και της απομάκρυνσης ωστόσο του ενδεχομένου της αύξησης των επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

 

Και ενώ μένει να φανεί το πόσο θα κρατήσει η έντονη αναταραχή στις αγορές, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 14:40 - 09 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.