ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HSBC: Επόμενο θύμα του λαϊκισμού θα είναι η Ευρώπη

11:39 - 10 Νοε 2016 | Ειδήσεις
HSBC: Επόμενο θύμα του λαϊκισμού θα είναι η Ευρώπη
Η νίκη του Donald Tump αλλά και το Brexit φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή της ανόδου του λαϊκισμού, καθώς όπως προκύπτει από ανάλυση της HSBC, επόμενο θύμα αναμένεται να είναι η Ευρώπη, δεδομένων των εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και του ιταλικού δημοψηφίσματος, που θα λάβουν χώρα στα τέλη του 2016 αλλά και το 2017.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC Simon Wells, αναφέρει σε σχετικό note: «Υπάρχει ο κίνδυνος, ότι η νίκη του Trump θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητα των αντι-μεταναστευτικών και λαϊκιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη.
Το πρόσφατο βαρόμετρο της ΕΕ δείχνει ότι η μετανάστευση και η τρομοκρατία είναι τώρα οι δύο μεγαλύτερες απειλές, που συνέβαλαν στην άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στην ΕΕ».

 

Σύμφωνα με τον Wells, ενώ οι υποστηρικτές των λαϊκιστικών κομμάτων ελπίζουν ότι αυτές οι πολιτικές θα επιφέρουν μεγαλύτερη ισότητα και ανάπτυξη για όλους, η άνοδος τους προκαλούν μεγάλη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα για την Ευρώπη.
Αυτή η κατάσταση όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τις εμπορικές σχέσεις και τη μεταναστευτική πολιτική, αλλά θα μπορούσε να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και της ευρωζώνης), καθώς πολλά από αυτά τα κόμματα έχουν υποστηρίξει ανοιχτά την αποχώρηση των χωρών τους από το ευρώ.


Όπως υποστηρίζει ο Wells «η Ιταλία (που το επικείμενο δημοψήφισμα θα μπορούσε να βάλει ένα τέλος στην πολιτική σταθερότητα) και η Γαλλία (το 2017 αναμένεται να πραγματοποιηθούν εκλογές) θα μπορούσε να είναι οι χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο και η Γερμανία θα μπορούσε να επηρεαστεί λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.