ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό: Διακόπηκαν για…να ξαναρχίσουν σε μια εβδομάδα οι συνομιλίες

13:33 - 12 Νοε 2016 | Ειδήσεις
Κυπριακό: Διακόπηκαν για…να ξαναρχίσουν σε μια εβδομάδα οι συνομιλίες
Σε οριακό σημείο έφτασαν οι συζητήσεις που διεξάγονται στο Μοντ Πελεράν για το εδαφικό ζήτημα μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Χθες βράδυ στο ελβετικό θέρετρο, μετά από πρόταση του κ. Αναστασιάδη και μετά από μαραθώνια διαβούλευση, αποφασίστηκε διακοπή των συνομιλιών για μια εβδομάδα και επανέναρξη της διαδικασίας στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη. 

«Θεωρούμε πως ο στόχος για πλήρη συμφωνία στο εδαφικό στη Γενεύη είναι εφικτός» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξήγησε ότι «στόχος των συνομιλιών της Γενεύης είναι να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό τα οποία ακολούθως να αποτυπωθούν σε πολύ συγκεκριμένο χάρτη έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων».

Τα κριτήρια που συζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν, το έδαφος που θα είναι υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και η ακτογραμμή.Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί διεκδικεί εξαρχής τον προσδιορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας για Πολυμερή Διάσκεψη ακόμα και χωρίς καμία συμφωνία για το εδαφικό και τον χάρτη. 

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως «κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προκαθορίσει ποιό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα», αλλά τόνισε, ότι «υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Δεν υπάρχει κατάληξη και είναι για αυτό το λόγο που θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις».

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της συνέχισης των συνομιλιών για το εδαφικό στη Γενεύη, στις 20 Νοεμβρίου, ο Εκπρόσωπος είπε πως κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών στο Μοντ Πελεράν υπήρξε ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους δυο ηγέτες, ένας διάλογος που οδήγησε σε πρόοδο στα θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί.

«Ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι για αυτό το λόγο που υπάρχει η απόφαση, μετά από εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για αναβολή μιας βδομάδας και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την ερχόμενη Κυριακή 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπήρξε πρόοδος κατά τη συζήτηση των κριτηρίων, ανέφερε πως «υπήρξε πρόοδος όπως σε όλα τα κεφάλαια, υπήρχε και στο συγκεκριμένο θέμα αλλά, υπάρχουν ακόμη θέματα τα οποία είτε χρειάζεται να συζητηθούν περαιτέρω, ή χρειάζεται να γίνει πιο εις βάθος ανταλλαγή απόψεων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος».

Στην απορία «τί θα αλλάξει σε μια εβδομάδα;», ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως τίποτε δεν θα αλλάξει και πως θα συνεχιστεί ο διάλογος.

«Απλά δεν μπορούσε να συνεχιστεί αύριο ή μεθαύριο, έφθασαν οι συζητήσεις σε ένα στάδιο και κρίθηκε μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπάρξει αυτή η αναβολή».

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιστρέφοντας στην Κύπρο θα ενημερώσει όπως είχε υποσχεθεί και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τεκταινόμενα στο Μοντ Πελεράν και θα φθάσει στη Γενεύη το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και στις 20 Κυριακή θα αρχίσουν αυτές οι νέες συνομιλίες.

Γ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.