ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανικός Τύπος: Μαραθώνιος που ποτέ δεν τελειώνει το Κυπριακό

18:32 - 14 Νοε 2016 | Ειδήσεις
Γερμανικός Τύπος: Μαραθώνιος που ποτέ δεν τελειώνει το Κυπριακό
Ως ένα μαραθώνιο που επί μισό αιώνα δεν φτάνει στον τερματισμό του παρομοιάζει η NZZ τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και αισιοδοξεί ότι θα γίνουν και τα τελευταία λίγα μέτρα. Λιγότερο αισιόδοξη είναι η SZ του Μονάχου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Deutsche Welle.

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα συνεχιστούν στις 20 Νοεμβρίου και αυτό από μόνο του γεννά ελπίδες ότι ο διάλογος έχει μπει σε αποφασιστική φάση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο αρθρογράφος της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung. Υπενθυμίζει επίσης ότι η διπλωματία στο Κυπριακό έχει παράξει εκατοντάδες συναντήσεις, δεκάδες χιλιάδες πρωτόκολλα συζητήσεων και λίγες χειρονομίες καλής θέλησης χωρίς όμως να ξεπεραστεί το πρόβλημα της διαίρεσης.

 

Οι συγκυρίες πιέζουν για λύση

 

"Ορισμένοι παρατηρητές δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα αυτιά τους ακούγοντας τον Γεν. Γραμματέα των ΗΕ να ανακοινώνει αρχές την προηγούμενης εβδομάδας με χαρά ότι η επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται κοντά", παρατηρεί ο αρθρογράφος. "Ο Μπαν Κι Μουν δεν είναι ο μόνος αισιόδοξος. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί έχουν βάλει από καιρό ως στόχο να παρουσιάσουν λύση μέχρι το τέλος του 2016. (…) Το καλό κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών έδωσε ώθηση στις διαπραγματεύσεις", παρατηρεί η εφημερίδα χωρίς να υπονοήσει ότι η διαδικασία θα είναι περίπατος επισημαίνοντας - για του λόγου το αληθές - τα 3 μεγάλα αγκάθια των διαβουλεύσεων. Η ελβετική εφημερίδα αναφέρεται και σε δηλώσεις του Τζέιμς Κερ Λίντσει, ειδικoύ στο Κυπριακό από το London School of Economics, για να υποστηρίξει ότι ο διπλωματικός μαραθώνιος θα πρέπει να κλείσει γρήγορα.

 

"Αρχές του 2018 έχουν προγραμματιστεί προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, και το 2017 οι σκληροπυρηνικοί αναμένεται να πάρουν θέση για να αμφισβητήσουν την προσέγγιση", υποστηρίζει ο Βρετανός ειδήμων. "Αρχές του 2017 η αναμενόμενη έναρξη των πρώτων γεωτρήσεων φυσικού αερίου στην επίμαχη περιοχή θα κάνει πιο πολύπλοκη τη διαδικασία. Και το εξωτερικό πολιτικό περιβάλλον έχει ήδη χειροτερέψει, το κίνητρο για την Τουρκία να αποσύρει τους 35.000 στρατιώτες της υπό την προϋπόθεση ότι οι Ελληνοκύπριοι θα άρουν τις ενστάσεις τους στον προενταξιακό διάλογο, έχει χάσει την αξία του, αφού οι Βρυξέλλες εξετάζουν το πάγωμα της διαδικασίας λόγω της αυταρχικής πολιτικής Ερντογάν". Τέλος η εφημερίδα αναφέρει τη διαδικασία των δημοψηφισμάτων ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία για το Κυπριακό.

 

Ένα τέλος που είναι δύσκολο να έρθει

 

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου είναι λιγότερο αισιόδοξη. "Στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της νήσου δεν σημειώθηκε μια πρώτη επιτυχία", γράφει, " αφού μετά από τις εντατικές διαπραγματεύσεις στην Ελβετία Αναστασιάδης και Ακιντζί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε βασικά σημεία σε ό,τι αφορά το εδαφικό". Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται αναλυτικά και στα άλλα καίρια σημεία διαφωνίας που κατά την άποψη του αρθρογράφου βάζουν εμπόδια στην κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.