ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα «μαθήματα» Δημοκρατίας του Ομπάμα στον Τραμπ από την Αθήνα

09:04 - 16 Νοε 2016 | Ειδήσεις
Τα «μαθήματα» Δημοκρατίας του Ομπάμα στον Τραμπ από την Αθήνα
Εκτός από τις τοποθετήσεις του για το χρέος, το προσφυγικό και το Κυπριακό, ο Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα, δεν παρέλειψε να στείλει ηχηρά μηνύματα και πίσω στην πατρίδα του.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν περιορίστηκε σε μία τυπική απάντηση. Αντίθετα, επέλεξε να μιλήσει ανοιχτά και επί της ουσίας να… προειδοποιήσει τους Ρεπουμπλικανούς πως δεν θα ανεχθεί «ανορθογραφίες» από τον διάδοχό του.

Αξιοποιώντας στο έπακρο τη ρητορική του ικανότητα παρέδωσε μαθήματα Δημοκρατίας, από εδώ, τη χώρα που τη γέννησε, όπως και ο ίδιος επισήμανε.

 

"Με εξέπληξε το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ", είπε ο Ομπάμα και μίλησε καθαρά για τη σκοτεινή πλευρά του είδους των λαϊκιστικών κινημάτων που ενσάρκωσε η εκστρατεία Τραμπ και τα οποία κερδίζουν έδαφος διεθνώς!

 

«Θα πρέπει να επαγρυπνούμε μπροστά στην άνοδο ενός είδους ωμού εθνικισμού ή εθνικής ταυτότητας ή φυλετισμού που χτίζεται γύρω από ένα 'εμείς ή αυτοί', και δεν θα απολογηθώ ποτέ για το γεγονός ότι λέω πως το μέλλον της ανθρωπότητας και το μέλλον του κόσμου θα καθοριστεί από όσα μας ενώνουν και όχι από αυτά που μας χωρίζουν και εν τέλει μας οδηγούν σε σύγκρουση» υπογράμμισε. 

«Δείτε την Ευρώπη. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να διασπώνται και να δίνουν έμφαση στις διαφορές τους. Ο 20ός αιώνας ήταν ένα λουτρό αίματος» σημείωσε.

 

Υπογράμμισε δε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδυνηρή γνώση του κινδύνου των διαιρέσεων με βάση τη φυλή, τη θρησκεία και την εθνικότητα. «Είναι επικίνδυνο» υπογράμμισε, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά του αποκλεισμού των μειονοτήτων, τονίζοντας ότι χάνει η ίδια η Αμερική.

 

"Θα υψώσω την φωνή μου όπου θεωρώ ότι το ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει άδικο, όμως θα συνεργαστώ με τον Τραμπ" δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα αλλά δεν δίστασε να διαμηνύσει πως διαφωνεί με τον Τραμπ.

 

"Ακούσατε και τις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων, μερικές είναι ανησυχητικές δεν αγγίζουν καν πραγματικά γεγονότα, όμως χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά στην προεκλογική εκστρατεία. Ο κ. Τραμπ διεύρυνε την εκλογική του βάση χάρη σε τέτοιου είδους δηλώσεις" είπε ο Ομπάμα.

 

Υποστήριξε τέλος ότι υπάρχει αβεβαιότητα στη χώρα, πως είναι καθήκον των ηγετών να ενσκήψουν στις αγωνίες των πολιτών και ότι όντως είδε άγχος, θυμό και αγωνία στους Αμερικανούς μετά τις εκλογές.

 

Τα μαθήματα Δημοκρατίας του Ομπάμα ξεκίνησαν αμέσως το ταξίδι τους και έκαναν το γύρο του κόσμου, ενώ φυσικά στις ΗΠΑ προκάλεσαν τεράστια έκπληξη και δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ομιλία του απερχόμενου Προέδρου, το μεσημέρι της Τετάρτης στο Ίδρυμα Νιάρχος.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 01:15 - 16 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.