ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

La Republica: Διετή διακοπή της λιτότητας εξετάζει η Κομισιόν

11:32 - 16 Νοε 2016 | Ειδήσεις
La Republica: Διετή διακοπή της λιτότητας εξετάζει η Κομισιόν
Την διετή διακοπή της πολιτικής λιτότητας καθώς και περισσότερες δημόσιες επενδύσεις προτίθεται να ζητήσει η Κομισιόν όπως υποστηρίζει σε σχετικό άρθρο η ιταλική εφημερίδα La Republica.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλάζει πορεία πλεύσης, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα καθώς η Κομισιόν με πρωτοβουλία Γιούνκερ πρόκειται να δημοσιοποιήσει, πιθανότατα την Τετάρτη, ένα κείμενο 18  σελίδων, στο οποίο θα ζητείται διετής διακοπή της πολιτικής λιτότητας, με περισσότερες δημόσιες επενδύσεις των χωρών που έχουν αυτή την δυνατότητα, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία, η Ολλανδία και η Μάλτα. Κι όλα αυτά λίγο πριν τη συνάντηση που θα έχει ο Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ

Για χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, όπως σημειώνει, πρόκειται να αποφασιστεί μια προσωρινή χαλάρωση των περιορισμών που ίσχυαν μέχρι τώρα, ώστε να μπορέσουν να γίνουν κάποιες δαπάνες στρατηγικού χαρακτήρα.

Κριτική στο Βερολίνο

Παράλληλα οι Βρυξέλλες αναμένεται να τονίσουν ότι η λιτότητα, έστω και αν διέσωσε κάποιες χώρες από την χρεοκοπία, ζημίωσε σοβαρά την ανάπτυξη. Αυτό αποτελεί ευθεία βολή στην γερμανική πολιτική.

Η απόδειξη της νέας αυτής στάσης της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, βρίσκεται και στο ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις στην Ιταλία για υπερβολικό έλλειμμα. Αντιθέτως, θα της δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσει επιπλέον λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό της μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στην κρίσιμη αναμέτρηση του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου, με θέμα τις συνταγματικές αλλαγές.

Συνοπτικά, η εφημερίδα της Ρώμης εκτιμά πως τώρα η δημοσιονομική πολιτική θεωρείται ουδέτερη, αλλά προσθέτει, ότι για να ενισχυθεί η ανάκαμψη και να αποφευχθεί η παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού απαιτείται μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. 

Στο κείμενο της Κομισιόν, λέει η εφημερίδα, θα επισημαίνεται ότι η ενιαία νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι σε θέση να οδηγήσει σε αύξηση του εισοδήματος στην Ευρωζώνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.