ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Η νίκη Τραμπ αυξάνει την αβεβαιότητα

17:55 - 17 Νοε 2016 | Ειδήσεις
Fitch: Η νίκη Τραμπ αυξάνει την αβεβαιότητα
Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και η αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική που θα ακολουθήσει, δημιουργεί αυτόματα και αβεβαιότητα για διάφορα άλλα κράτη, υποστηρίζει η Fitch σε νέα της έκθεση.

Οι αναλυτές της Fitch τονίζουν πως δεν αναμένονται σοβαρές μεταβολές σε αξιολογήσεις βραχυπρόθεσμα, αλλά υπογραμμίζουν πως οι μεταβολές στην αμερικάνικη πολιτική μπορεί να έχουν παγκόσμιες συνέπειες δεδομένου του ρόλου των ΗΠΑ ως της παγκόσμιας στρατιωτικής δύναμης και της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

 

Σύμφωνα με τους ίδιους, η έμφαση που έχει δώσει ο κ. Τραμπ στην ενίσχυση του προστατευτισμού στο εμπόριο και στην εφαρμογή μιας εξωτερικής πολιτικής απομονωτισμού αποτελούν δύο πιθανές πηγές ρίσκου.

 

Μια στροφή των ΗΠΑ προς τον προστατευτισμό θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στην Κίνα και στις ασιατικές οικονομίες, προειδοποιούν.

 

Αν η νέα κυβέρνηση ακολουθήσει μια πιο επιθετική πολιτική στην επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα, η Κίνα αναμένεται να προχωρήσει σε αντίποινα, με δυσμενείς επιπτώσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και στις δύο χώρες και πιθανότατα μια υποτίμηση του κινεζικού γουάν.

 

Ωστόσο, τα εταιρικά λόμπι στις ΗΠΑ και οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές προβλέπεται να αντισταθούν στις πολιτικές προστατευτισμού, σύμφωνα με την Fitch.

 

Εν τω μεταξύ, μια πιο ουδέτερη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην Ανατολική Ευρώπη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, αυξάνοντας τις πιέσεις για μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.