ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Μέρκελ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την καγκελαρία

16:46 - 20 Νοε 2016 | Ειδήσεις
Η Μέρκελ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την καγκελαρία
Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια καγκελάριος της Γερμανίας διεκδικώντας μία τέταρτη θητεία, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος κατά την οποία θα συζητηθεί η προεκλογική στρατηγική του κόμματός της.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το DPA, η 62χρονη πολιτικός προέβη σε αυτήν τη δήλωση στο Βερολίνο έπειτα από πολλές εβδομάδες που κυκλοφόρησαν πλείστα σενάρια για την καγκελάριο και τις τελικές αποφάσεις της.

Η Μέρκελ είναι πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος από το 2000 και βρίσκεται στην εξουσία από το Νοέμβριο του 2005. Εάν επανεκλεγεί το 2017 θα είναι καγκελάριος επί 12 χρόνια και αν παραμείνει και στη συνέχεια, θα είναι όσα και ο Χέλμουτ Κολ.

 

Εν αναμονή των ανακοινώσεων Μέρκελ η αρχισυντάκτρια της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau Μπάσα Μίκα δήλωσε σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό DLF: "Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι υποψήφια.

 

Ποτέ η διεθνή της φήμη δεν ήταν τόσο καλή, αν βέβαια πιστέψουμε τις αμερικανικές εκτιμήσεις ότι είναι η μόνη που κρατά συμβολικά ψηλά τη σημαία των δημοκρατικών αξιών του δυτικού κόσμου. Και εκτός αυτού η Α. Μέρκελ είναι άνθρωπος που αγαπά την εξουσία", μεταδίδει η Deutsche Welle.

 

Περίμενε την ιδανική στιγμή

 

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η A. Μέρκελ απέφευγε να τοποθετηθεί στο ζήτημα της υποψηφιότητας για την καγκελαρία, κυρίως κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης όταν η δημοτικότητά της βρίσκονταν στο ναδίρ. Η αρχισυντάκτρια Μπάσα Μίκα πιστεύει ότι η τακτική της καγκελαρίου αποδείχθηκε ορθή. "Η στρατηγική αυτή της ταιριάζει διότι είναι διστακτική ως πολιτικός. Όταν η προσφυγική κρίση βρίσκονταν στο ζενίθ ήταν έξυπνο να περιμένει μέχρι να καταλαγιάσει η οργή πολλών στη Γερμανία για τον, κατά την άποψή τους, μεγάλο αριθμό προσφύγων στη χώρα.

 

Περίμενε λοιπόν να αρχίσουν να μειώνονται οι πρόσφυγες αφού έκλεισαν στην Ευρώπη τα σύνορα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ψηφοφόροι έχουν συχνά κακή μνήμη, οπότε στους περισσότερους πέρασε ο θυμός εναντίον της για το προσφυγικό. Κατά συνέπεια η Α. Μέρκελ περίμενε απλά την ιδανική στιγμή για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας".

 

Bild: Το 55% των Γερμανών θέλει τη Μέρκελ καγκελάριο για τέταρτη φορά

 

H πλειοψηφία των Γερμανών προτιμά να είναι ξανά καγκελάριος η Αγγελα Μέρκελ μετά τις εκλογές του 2017, ενώ μόνο το 39% δεν το επιθυμεί σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Enmid η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Bild και δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοσή της, μεταδίδει το ΑΠΕ.

 

Σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση του Αυγούστου η δημοτικότητα της καγκελαρίου αυξήθηκε θεαματικά, αφού τότε την εκ νέου υποψηφιότητά της την επιθυμούσε μόνο το 42% και το 50% δήλωνε κατά. Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα δημοσκόπηση, εάν ήταν να εκλεγεί άμεσα από το λαό καγκελάριος στη Γερμανία, η Μέρκελ θα εκλεγόταν με 51% έναντι 21% του δυνητικού αντιπάλου της, του σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει εάν θα είναι τελικά υποψήφιος.

 

Κι ενώ το 90% των ψηφοφόρων του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) είναι υπέρ της υποψηφιότητας Μέρκελ μόνο ο ένας στους δύο σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόφορους τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Γκάμπριελ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.