ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Εντείνεται ο κίνδυνος για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη

12:48 - 24 Νοε 2016 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Εντείνεται ο κίνδυνος για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη
Αυξάνεται ο κίνδυνος για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη και μπορεί να κάνουν εκ νέου την εμφάνισή τους ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα ορισμένων χωρών να διατηρήσουν βιώσιμο το χρέος τους, αυξάνοντας δυνητικά την πίεση στα ασθενέστερα κράτη της ένωσης, ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Σε ένα ασυνήθιστα απαισιόδοξο μήνυμα, η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιες πολιτικές μεταβολές, συμπεριλαμβανομένης και της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική μεταβλητότητα στις τιμές και αντιστροφή ροών, επιδεινώνοντας τις υπάρχουσες ευπάθειες στην αύξηση των επιτοκίων και των αποδόσεων.

 

"Η υψηλότερη πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει σε πιο εσωστρεφείς ατζέντες, που εμποδίζουν την ανάπτυξη", αναφέρει η ΕΚΤ στην τακτική αξιολόγησή της για την οικονομία.


"Αυτό με τη σειρά του, θα μπορούσε να καθυστερήσει τις απαραίτητες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα μπορούσε σε ένα χειρότερο σενάριο, να αναζωπυρώσει τις πιέσεις σε πιο ευπαθή κράτη", πρόσθεσε.


"Συγκεκριμένα, οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να εμφανιστούν εκ νέου παρά τις σχετικά ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές", επισημαίνει.


Η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στις προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης μίας μακράς λίστας εκλογών και δημοψηφισμάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες μεταβολές στις αγορές, οδηγώντας σε μετάδοση του κινδύνου.


"Ο κίνδυνος για περαιτέρω διορθώσεις των τιμών των asses παραμένει υψηλός κι ίσως ενισχυθεί από τους υψηλούς συσχετισμούς μεταξύ των κατηγοριών των assets", αναφέρει η ΕΚΤ.


"Η πολιτική αβεβαιότητα συνέχισε να αυξάνεται όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο δεδομένων των πολλών εκλογικών διαδικασιών το 2017 σε μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, αλλά επίσης σε επίπεδο ΕΕ, στον απόηχο του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου".


Προσθέτοντας στο ρίσκο σταθερότητας της ευρωζώνης, ισχυρές αυξήσεις των τιμών έχουν επισημανθεί σε κάποιες αγορές real estate και έχουν εμφανιστεί σημάδια υπερτίμησης για οικιστικά ακίνητα σε ορισμένες χώρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.