ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μην πετάτε τρόφιμα, ο κόσμος πεινάει

19:21 - 24 Νοε 2016 | Ειδήσεις
Μην πετάτε τρόφιμα, ο κόσμος πεινάει
Στα 120 εκατομμύρια τόννους το χρόνο θα φθάσουν τα τρόφιμα που σπαταλώνται αλόγιστα στην ΕΕ μέχρι το 2020, την ίδια ώρα που 80 εκατομμύρια ευρωπαίοι ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας και 16 εκατομμύρια απ’ αυτούς, πήραν παράταση στη ζωή τους, χάρη στην βοήθεια που έλαβαν από φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία, για την «κατάντια» της πολιτισμένης Ευρώπης, περιλαμβάνονται σε πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Ντομινίκ Μπίλντ, εξ’ ονόματος της «Ομάδας των Εθνών και της Ελευθερίας», με την οποία ζητείται από την Κομισιόν και από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να πράξουν τα δέοντα προκειμένου να σταματήσει αυτή η αλόγιστη σπατάλη των τροφίμων στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

 

«Η  σπατάλη τροφίμων έχει κοινωνικές, διατροφικές, οικονομικές και οικολογικές συνέπειες, μιας και τα απορρίμματα τροφών δημιουργούν μεθάνιο», τονίζεται στην εν λόγω πρόταση ψηφίσματος ενώ, όπως σημειώνεται, αρκετά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, απαγορεύουν την πώληση τροφίμων σε τιμές κάτω του κόστους.

 

Το ζητούμενο, μέσα από την πρόταση Ψηφίσματος, είναι να συνεργασθεί η Κομισιόν με τα κράτη μέλη, ώστε να γίνει δυνατή η αποτροπή της σπατάλης τροφίμων σε ολόκληρη την διατροφική αλυσίδα, από το στάδιο της παραγωγής μέχρι το στάδιο της τελικής κατανάλωσης.

 

Κι ενα άλλο ζητούμενο είναι να ξεκινήσει η Κομισιόν, ένα διάλογο με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε τα μη πωληθέντα αναλώσιμα τρόφιμα να μπορούν να πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους στο τέλος της ημέρας ή και να διατίθενται δωρεάν στις φιλανθρωπικές ενώσεις.

 

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.