ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν: Εάν η ΕΕ προχωρήσει περαιτέρω, ανοίγουμε τα σύνορα

12:11 - 25 Νοε 2016 | Ειδήσεις
Ερντογάν: Εάν η ΕΕ προχωρήσει περαιτέρω, ανοίγουμε τα σύνορα
Η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες προκειμένου να κατευθυνθούν στην Ευρώπη, «εάν η ΕΕ προχωρήσει περαιτέρω», προειδοποίησε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας μετά από την χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το προσωρινό πάγωμα των συνομιλιών ένταξης με την Άγκυρα.

Σε ανάλογες δηλώσεις άλλωστε είχε προχωρήσει χθες και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει το μελλοντικό όραμα με την Τουρκία ή χωρίς αυτήν», σημείωσε χαρακτηριστικά, ύστερα από την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και προειδοποίησε πως δίχως τη βοήθεια της Τουρκίας, οι χώρες της Ε.Ε. θα μπορούσαν να «πλημμυρίσουν» από πρόσφυγες και μετανάστες.

 

«Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση υφίστανται ήδη πιέσεις και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ψηφίσει υπέρ της προσωρινής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα δεν έχει σημασία», υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. «Αναμένουμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντισταθούν σε αυτήν την έλλειψη οράματος. Η Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει το μελλοντικό όραμά με την Τουρκία ή χωρίς αυτήν», είπε.

 

Χθες, οι επικεφαλής των σημαντικότερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησαν «στο προσωρινό πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας». Το «πάγωμα» που ζήτησαν οι ευρωβουλευτές αφορά, για την ώρα, μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ουδεμία άλλη συμφωνία, όπως αυτή για το μεταναστευτικό ή την τελωνειακή ένωση, διευκρίνισαν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

 

«Η Τουρκία του Ερντογάν βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε ένα αυταρχικό σύστημα, και εμείς δεν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.