ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Φιγιόν πήρε το χρίσμα για να αντιμετωπίσει τη Λεπέν!

22:44 - 27 Νοε 2016 | Ειδήσεις
Ο Φιγιόν πήρε το χρίσμα για να αντιμετωπίσει τη Λεπέν!
Ο Φρανσουά Φιγιόν εκλέχθηκε με συντριπτική διαφορά υποψήφιος της κεντροδεξιάς στη Γαλλία για τις προεδρικές εκλογές του 2017. Ο Αλέν Ζιπέ ξεκίνησε την κούρσα ως φαβορί, ενώ ο Φιγιόν θεωρούταν αουτσάιντερ ακόμη και για να περάσει στον β` γύρο. Τελικά, ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και παίρνει το χρίσμα της γαλλικής κεντροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές. Η εκλογή του φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στους Σοσιαλιστές, ενώ η Μαρίν Λεπέν ετοιμάζεται ήδη για να τον αντιμετωπίσει.

H προσέλευση των ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές της κεντροδεξιάς ήταν μεγάλη με τη συμμετοχή να εκτιμαται μεγαλύτερη κατά 4,5% σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής.Συνολικά εκτιμάται ότι ψήφισαν 4 εκατομμύρια άτομα.

 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, με βάση τα στοιχεία από τα 4/5 των εκλογικών τμημάτων, ο Φιγιόν συγκεντρώνει το 68.4% των ψήφων, έναντι 31.6 % του Ζιπέ. Ο τελευταίος αναγνώρισε την ήττα του και δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον Φιγιόν στις εκλογές του 2017.

 

Ο φιλελεύθερος Φιγιόν, με το "παρατσούκλι" Θάτσερ θεωρείται ως ο καταλληλότερος για να ανακόψει την πορεία της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, προς τον προεδρικό θώκο. Με τους Σοσιαλιστές αποδυναμωμένους και σε... κρίση, αναλυτές εκτιμούν πως Φιγιόν και Λεπέν θα είναι σίγουρα αυτοί που θα αναμετρηθούν στον β` γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

 

Η Λεπέν ξεκίνησε ήδη τις επιθέσεις στον Φιγιόν και με ανάρτησή της στο Twitter τον κατηγόρησε ότι δεν είναι ικανός να αντιμετωπίσει τον "ισλαμιστικό κίνδυνο".

 

Ο Φιγιόν, πάντως, εκφράζει αρκετά συντηρητικές θέσεις και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως θα μπορέσει να νικήσει τη Λεπέν, αν πράγματι φτάσουν οι δυο τους στον β` γύρο των εκλογών. Βέβαια, εκεί θα έχουν πρόβλημα οι Σοσιαλιστές, που εφόσον δεν καταφέρουν να μπουν στον β` γύρο, θα είναι μάλλον αναγκασμένοι να στηρίξουν τον φιλελεύθερο Φιγιόν, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκλογής της ακροδεξιάς προέδρου του "Εθνικού Μετώπου".

 

Το πρόγραμμά του Φιγιόν επιγραμματικά περιλαμβάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία. Μεταξύ άλλων τη διευκόλυνση των απολύσεων, θέσπιση ανώτατου ορίου στα επιδόματα ανεργίας, κατάργηση του 35ωρου, ψήφιση νόμου κατά του μπουρκίνι, κατάργηση της δυνατότητας των ομοφυλοφίλων που υιοθετούν παιδιά κ.α. Παράλληλα, κατά καιρός έχει κάνει λόγο για περικοπή 500.000 θέσεων εργασίας από τον δημόσιο τομέα, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και περιστολή των κρατικών δαπανών.

 

Ο πολιτικός του λόγος εστιάζει στις παραδοσιακές γαλλικές αξίες της οικογένειας και της θρησκείας, γι` αυτό και θεωρείται πως θα δημιουργήσει πρόβλημα στη Λεπέν. Αντίθετα, με την ακροδεξιά αντίπαλό του ο Φιγιόν δεν αμφισβητεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την θέση της Γαλλίας στην ευρωζώνη.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:00 - 28 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.