ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε επιφυλακή οι Βρυξέλλες-Σχέδιο αντίδρασης, αν η Ιταλία ψηφίσει «όχι»

10:16 - 03 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
Σε επιφυλακή οι Βρυξέλλες-Σχέδιο αντίδρασης, αν η Ιταλία ψηφίσει «όχι»
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής στην Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, εφόσον υπάρξει επικράτηση του «όχι», που αποτελεί ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα για την ΕΕ, είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

 

Δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες δήλωσαν στο Reuters ότι ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι 19 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης πρέπει να συναντώνται πιο τακτικά και κάλεσαν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να κάνει σχέδια για μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στην περίπτωση που η απόρριψη των συνταγματικών αλλαγών του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι θέσει το νόμισμα υπό την πίεση των αγορών.

 

Ωστόσο, υπάρχει και η άποψη που εκφράζεται από άλλους αξιωματούχους πως κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο να συμβεί άμεσα, εκτιμώντας πως ο Ματέο Ρέντσι θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση.

 

Ο κ. Τουσκ γα την ώρα δεν έχει εκφράσει την προσωπική του άποψη και απλώς περιμένει να δει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τις αντιδράσεις που θα προκληθούν σε πολιτικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.

 

Η Ευρώπη, πάντως, για ακόμη μία φορά βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα και ελπίζει πως αυτή τη φορά θα επικρατήσει το καλό σενάριο, που είναι να επικρατήσει το «ναι», ώστε να αποφευχθεί μία νέα κρίση.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:16 - 03 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.