ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό: Ακροβασίες στο κενό χωρίς δίχτυ ασφαλείας

14:30 - 03 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
Κυπριακό: Ακροβασίες στο κενό χωρίς δίχτυ ασφαλείας
Το τετράωρο δείπνο που παρέθεσε πριν από ένα 24ωρο στη Λευκωσία, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άϊντα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, είχε βασικό μενού τη μοίρα της Κύπρου.

Υπό τις ευλογίες του διεθνούς παράγοντα και την μονόπλευρη πίεση που εκδηλώνεται επιλεκτικά ως συνήθως, προς την πλευρά των Ελληνοκυπρίων ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκε ό,τι απέρριπτε προ ημερών στο Ελβετικό θέρετρο Μοντ Πελεράν στη βάση ενός περιορισμένου χρονοδιαγράμματος και μιας ταχείας διαδικασίας που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον των Κυπρίων, αλλά και ευρύτερα του Ελληνισμού. 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου με την υποχρέωση δύο ημέρες αργότερα, στις 11.1.2017 να ανταλλάξουν χάρτες και να κλείσει εσπευσμένα το Κυπριακό σε πενταμερή Διάσκεψη με την συμμετοχή των δύο «οντοτήτων», γεγονός που συνεπάγεται κατά πολλούς την οικειοθελή κατάργηση της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, και με την παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδος, Αγγλίας και Τουρκίας.

Η βαρυσήμαντη εξέλιξη, μετά την μετακίνηση του κ. Αναστασιάδη που δεν δικαιολογείται σύμφωνα με τους επικριτές του, από κάποια σημαντική μεταβολή της τουρκικής στάσης, όπως πληροφορούμαστε, αιφνιδίασε την Αθήνα, διότι δεν υπήρξε καμία εκ των προτέρων ενημέρωση. 

Μετά το δείπνο της Λευκωσίας και αφού είχε προηγηθεί η συμφωνία, ο Πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα…  

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη θέση ότι προτού την σύγκληση πενταμερούς θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με την Άγκυρα στο ζήτημα της Ασφάλειας, με την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και την κατάργηση του καθεστώτος των αποικιοκρατικών Εγγυήσεων που δεν προσήκουν σε κυρίαρχο Ευρωπαϊκό κράτος. 

Η όποια συμφωνία, βεβαίως, θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ωστόσο για μια ακόμα φορά, η έκβαση των πραγμάτων, φαίνεται πως επαφίεται στον μαξιμαλισμό της Τουρκίας… 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 14:31 - 03 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.