ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citigroup-Goldman Sachs: Αναπόφευκτο το bail out των ιταλικών τραπεζών

14:21 - 05 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
Citigroup-Goldman Sachs: Αναπόφευκτο το bail out των ιταλικών τραπεζών
Στα επόμενα βήματα του τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας εστιάζουν οι Citigroup και η Goldman Sachs, έπειτα από το συντρηπτικό «Όχι» των Ιταλών στο δημοψήφισμα, επισημαίνοντας ότι η επακόλουθη καθυστέρηση των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών θα κάνουν την κρατική διάσωση αναπόφευκτη και θα ανοίξουν τη συζήτηση για το bail-in.

Όπως προειδοποιεί η Citi, τα βλέμματα όλων πρέπει να στραφούν στις ιταλικές τράπεζες. Ο τραπεζικός κλάδος της χώρας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στo ενδεχόμενο αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας λόγω των πιθανών καθυστερήσεων / εκτροχιασμού στις συνεχιζόμενες προσπάθειες άντλησης κεφαλαίων και της πολύ μεγάλης έκθεσης των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα (περίπου € 400 δισ. ).

 

Μάλιστα, η Citi τονίζει ότι μία υπερκομματική τεχνοκρατική κυβέρνηση μπορεί να είναι περισσότερο πρόθυμη να συμφωνήσει σε κάποια μορφή κρατικής στήριξης για τις ασθενέστερες τράπεζες ή και σε bail-ins, από ό,τι θα ήταν ο Ρέντσι.

 

Όπως σημειώνει, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κάνει πάντως το bailout κάποιων ιταλικών τραπεζών, αναπόφευκτο.

 

Σύμφωνα και με την Goldman Sachs, το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος αυξάνει την πιθανότητα κρατικής διάσωσης των ιταλικών τραπεζών αφού σχεδόν μηδενίζεται η πιθανότητα να πετύχει η ανακεφαλαιοποίησή τους μέσω της αγοράς.

 

Όπως σημειώνει η GS, οι ανακεφαλαιοποιήσεις και η πώληση των NPLs απαιτούν σημαντική δέσμευση από ξένα κεφάλαια. Το«Όχι» ενδέχεται να τροποποιήσει τους όρους με τους οποίους θα μπορούσαν να διατεθούν τα ξένα κεφάλαια και θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.