ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεχνοκράτες με Παντοάν ή παραμονή Ρέντσι;

15:22 - 05 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
Τεχνοκράτες με Παντοάν ή παραμονή Ρέντσι;
Το σενάριο του σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα οδηγήσει την Ιταλία έως τις εκλογές του 2018 είναι το επικρατέστερο σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στη γειτονική χώρα κι ενώ πλησιάζει η στιγμή που ο Ματέο Ρέντσι θα βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να υποβάλλει την παραίτησή του. Με βάση το σενάριο αυτό, εκτιμάται ότι επόμενος Πρωθυπουργός της Ιταλίας θα είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Ο κ. Παντοάν δεν πήγε μάλιστα στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup, γεγονός που τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.

 

Άλλωστε, σε αυτή την κρίσιμη φάση, προτεραιότητα αποτελεί η σταθεροποίηση της ιταλικής οικονομίας, αλλά και του τραπεζικού συστήματος, με τον Παντοάν να έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα, λόγω της θέσης του στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Εκτός του Παντοάν, πάντως, για τη θέση του Πρωθυπουργού ακούγεται ακόμα το όνομα του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Κάρλο Καλέντα και του προέδρου της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

 

Το σενάριο τεχνοκρατών είναι λοιπόν το επικρατέστερο, αλλά τα ΜΜΕ στην Ιταλία αναφέρουν ακόμη δύο εναλλακτικές.

 

Η μία είναι να παραμείνει στην εξουσία ο Ματέο Ρέντσι, με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μην υπάρξει αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αλλά το να συμβεί κάτι τέτοιο μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.

 

Άλλωστε, ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα αυτή τη στιγμή ο Ρέντσι μοιάζει αποδυναμωμένος και δεν είναι καθόλου σίγουρο το αν θα μπορούσε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

 

Τέλος, υπάρχει και το σενάριο να προκηρυχθούν εκλογές, όπως ζητεί μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, ωστόσο, θεωρείται πολύ δύσκολο να λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μια τέτοια απόφαση.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 19:49 - 05 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.