ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Safe» λύση με παραμονή Ρέντσι και στο βάθος Παντοάν

09:06 - 06 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
«Safe» λύση με παραμονή Ρέντσι και στο βάθος Παντοάν
Με δεδομένη τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ιταλική οικονομία και οι τράπεζες της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Σέρτζο Ματαρέλα, προκρίνει την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος μία λύση που έχει το μικρότερο ρίσκο.

Ο κ. Ματαρέλα κάλεσε το Ματέο Ρέντσι στο Προεδρικό Μέγαρο και του ζήτησε να «παγώσει» την απόφαση της παραίτησής του και να παραμείνει στη θέση του μέχρι να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός του 2017.

 

Ο Ρέντσι, μετά την απομάκρυνση του "όχι" στο δημοψήφισμα θεωρεί πως δεν μπορεί να παραμείνει άλλο στην εξουσία, αλλά  ο Ματαρέλα θεωρεί πως το "πάγωμα" της παραίτησής του μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ο πιο ασφαλής δρόμος αυτή τη στιγμή για την Ιταλία.


Αν και ο Ρέντσι νιώθει πληγωμένος από το «όχι» στο δημοψήφισμα, αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες να αποδεχθεί την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να παραμείνει στη θέση του Πρωθυπουργού, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας. Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί κανονικά και η διαδικασία διάσωσης των τραπεζών.

 

Όσο για το ποιος θα ακολουθήσει τον Ρέντσι, αναλυτές στη γειτονική χώρα, ουσιαστικά αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και εκτιμούν πως ο Πρόεδρος Ματαρέλα θα δώσει εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών, που θα οδηγήσει τη χώρα έως το 2018.

 

Ο νυν υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν είναι ο επικρατέστερος για να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

 

Λόγω της θέσης του, όμως, θεωρείται πως έχει καλή εικόνα της κατάστασης. Υπογράφει ασφαλώς τον προϋπολογισμό, ενώ γνωρίζει καλά και το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, που είχε προωθήσει η κυβέρνηση Ρέντσι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.