ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντράγκι: Δεν υπάρχει tapering-Έκκληση για μεταρρυθμίσεις-QE και το 2018, αν χρειαστεί

17:57 - 08 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
Ντράγκι: Δεν υπάρχει tapering-Έκκληση για μεταρρυθμίσεις-QE και το 2018, αν χρειαστεί
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με το μειωμένο ρυθμό των 60 δισ. ευρώ το μήνα ως το Δεκέμβριου του 2017 ή και αργότερα εφόσον χρειαστεί, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επέκταση του QE.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας υπογράμμισε επίσης πως αν οι οικονομικές συνθήκες εξελιχθούν με τρόπο λιγότερο ευνοϊκό από τον αναμενόμενο ή δεν ανταποκρίνονται στο στόχο για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει και πάλι τις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι "η ΕΚΤ θα διατηρήσει την παρουσία της στις αγορές" μέχρι να δει ισχυρές ενδείξεις ότι εκπληρώνονται οι στόχοι νομισματικής πολιτικής, απορρίπτοντας τις υποθέσεις ότι η κεντρική τράπεζα έχει ξεκινήσει να αποσύρει την έκτακτη στήριξη που προσφέρει για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

 

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέρριψε τις αναφορές ότι με την απόφαση να μειώσει το ύψος των μηνιαίων αγορών η κεντρική τράπεζα ουσιαστικά δρομολόγησε τη διαδικασία για σταδιακή αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει (tapering).

 

Έκκληση για μεταρρυθμίσεις
Ο Μάριο Ντράγκι παράλληλα ζήτησε από τις εθνικές κυβερνήσεις επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 

Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα τονώσουν την παραγωγικότητα, θα βελτιώσουν τις συνθήκες απασχόλησης, θα αυξήσουν τον οικονομικό ανταγωνισμό και εντέλει, θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη του πληθωρισμού.

 

Ειδική μνεία έκανε και στην ανάγκη θωράκισης της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή θα καταστήσουν την Ένωση πιο ανθεκτική έναντι των παγκόσμιων προκλήσεων και κινδύνων.

 

Οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.


Ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας προβλέπει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί τη φετινή χρονιά στο 0,2% και το 2017 θα ενισχυθεί στο 1,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,2%. Το 2018 ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να αυξηθεί στο 1,5%, αντί για 1,6% που αναμενόταν προηγουμένως, ενώ το 2019 θα ανέλθει στο 1,7%.


Το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το 2016 με ρυθμό 1,7%, το 2017 με 1,7% , το 2018 με 1,6% και το 2019 με 1,6%.


Για Ιταλία

Ερωτηθείς για την Ιταλία, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι «οι κίνδυνοι για τις ιταλικές τράπεζες είναι γνωστοί εδώ και καιρό» και επανέλαβε ότι «έχουμε ήδη συζητήσει τα προβλήματα με τις ιταλικές αρχές και γνωρίζουμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε».

 

Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι προς το παρόν, δεν «βλέπει» κάποιον συγκεκριμένο κίνδυνο για την Ευρωζώνη, λόγω των ιταλικών εξελίξεων, και ανέφερε ότι «κάθε χώρα έχει τις δικές της προκλήσεις αλλά η κατάσταση στην Ιταλία είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια».

 

Υποστήριξε επίσης, ότι δεν είναι προκατειλημμένος υπέρ των χωρών του Νότου και διαβεβαίωσε ότι «είμαι εδώ για να προωθήσω τη σταθερότητα των τιμών σ’ όλη την Ευρωζώνη και όχι σε κάποια συγκεκριμένη χώρα».

 

Για τον Τραμπ

Κληθείς να σχολιάσει την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, έκανε λόγο για «κάτι ριζικά καινούριο» και ξεκαθάρισε ότι είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις μία τέτοιας αλλαγής.

 

«Το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, όπως και τα δημοψηφίσματα σε Ιταλία και Βρετανία, έχουν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και επομένως είναι δύσκολο να τις αξιολογήσουμε από τώρα» τόνισε, χαρακτηριστικά.

 

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, αναγνώρισε ότι και στα τρία αυτά γεγονότα, οι αγορές επέδειξαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ό,τι πίστευαν πολλοί και «αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει καλή δουλειά τα τελευταία οκτώ χρόνια, σε επίπεδο κανονισμών».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.