ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Berenberg: Το «tapering» δεν είναι η κατάλληλη λέξη για ΕΚΤ

21:46 - 08 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
Berenberg: Το «tapering» δεν είναι η κατάλληλη λέξη για ΕΚΤ
Προσπαθώντας να αποφύγει ένα αρνητικό ξέσπασμα στο άκουσμα της λέξης "tapering", που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σταδιακή απόσυρση έκτακτων μέτρων στήριξης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρήκε ένα διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε υιοθετήσει η Federal Reserve πριν τρία χρόνια, για να αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμά της που περιλαμβάνει αγορές περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με τον Holger Schmieding αναλυτή της Berenberg, παρότι η ΕΚΤ εξέπληξε τις αγορές με τη μείωση του ύψους των μηνιαίων αγορών της από τα 80 δισ. ευρώ στα 60 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο του 2017 και μετά, η δέσμευσή της να διατηρήσει αυτές τις αγορές έως το τέλος του επόμενου έτους, προσδίδει ένα στοιχεία σαφήνειας: δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις αγορές περιουσιακών στοιχείων το 2017. Μάλιστα ο Draghi έφτασε στο σημείο να πει ότι η ΕΚΤ δεν συζήτησε το σήμερα το "tapering".

 

Σύμφωνα με τον συντάκτη της ανάλυσης, παρότι η απόφαση αυτή είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί "hawkish" ή "dovish", κατά την άποψή του δεν είναι τίποτα από τα δύο, απλώς είναι κάτι βγάζει νόημα.

 

Όπως αναφέρει η Berenberg από μία ευρύτερη οπτική γωνία, η ΕΚΤ σήμερα απλώς ανακάλεσε την αύξηση στο ύψος των αγορών που είχε αποφασίσει τον προηγούμενο Μάρτιο ως αντίδραση στις τότε ευρέως διαδεδομένες - αν όχι υπερβολικές - ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό. Καθώς ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού υποχωρεί, η πρόσθετη τόνωση που χρησιμοποιήθηκε για να αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο δεν χρειάζεται πλέον. Ωστόσο, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τον αρχικό ρυθμό αγοράς περιουσιακών στοιχείων, των 60 δισ. ευρώ το μήνα, προκειμένου να κρατήσει την ευρωζώνη σε τροχιά ανάκαμψης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.