ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters για ΕΚΤ: Σχεδίαζε γενναιότερα μέτρα τόνωσης απ' ό,τι ανακοίνωσε

20:29 - 09 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
Reuters για ΕΚΤ: Σχεδίαζε γενναιότερα μέτρα τόνωσης απ' ό,τι ανακοίνωσε
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέταζε το ενδεχόμενο να λάβει ακόμη πιο γενναία μέτρα στήριξης από αυτά που ανακοίνωσε την Πέμπτη, ωστόσο οπισθοχώρησε σε μια κίνηση συμβιβασμού απέναντι στις πιέσεις των πιο συντηρητικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές.

Μεγάλο μέρος της προπαρασκευαστικής εργασίας του προσωπικού της ΕΚΤ είχε επικεντρωθεί στην παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά έξι μήνες με αμετάβλητο το ρυθμό των μηνιαίων αγορών στα 80 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε ότι η πρόταση δεν αντιπροσώπευε την πλειοψηφία και έτσι προώθησε μια συμφωνία συμβιβασμού, σύμφωνα με τις πηγές.

Εν συνεχεία, λοιπόν, η ΕΚΤ πρότεινε μια 12μηνη παράταση στο επίπεδο των 60 δισ. ευρώ μηνιαίως. Και αυτό οδήγησε στον τελικό συμβιβασμό για παράταση του QE κατά εννέα μήνες ο οποίος εξακολουθούσε να βρίσκει αντίθετη τη γερμανική Bundesbank αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ο συμβιβασμός καταδεικνύει την ένταση που επικρατεί εντός του Δ.Σ. της ΕΚΤ αλλά και την κόπωση με το QE καθώς ο πληθωρισμός παραμένει αρκετά χαμηλότερα από το στόχο, ενώ και η ανάπτυξη παραμένει υποτονική, ακόμη και μετά την αγορά παγίων αξίας 1,5 τρισ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.