ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε νέα φάση η κρίση Ιράν-Δύσης

20:32 - 22 Φεβ 2007 | Ειδήσεις
Εντείνεται για άλλη μια φορά η κρίση ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και το Ιράν αναφορικά με την πυρηνική δραστηριότητα του τελευταίου. Αφενός, για νέα παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πιέζουν οι ΗΠΑ, με αφορμήτην έκθεση της ΙΑΕΑ που επιβεβαιώνει ότι η ιρανική κυβέρνηση απέτυχε να συμμορφωθεί με τη διορία αναστολής της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου. Αφετέρου, η ιρανική πλευρά διατείνεται ότιδεν μπορεί να αποδεχθεί την αναστολή των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού του ουρανίου όπως του ζητείται από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ επειδή κάτι τέτοιο στερείται νομικής βάσης.

Η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έρχεται στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά την εκπνοή της διορίας που είχε θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Ιράν για αναστολή όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου, καθώς επανειλημμένως έχουν διατυπωθεί φόβοι χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για πολεμικούς σκοπούς.

Το Ιράν, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι εν ανέστειλε τις σχετιζόμενες με τον εμπλουτισμό δραστηριότητες. Στην έκθεση αναφέρεται ότι έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι από 300 φυγοκεντρητές σε εγκαταστάσεις όπου προγραμματίζεται βιομηχανικής κλίμακας εμπλουτισμός. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, το Ιράν έχει ήδη θέσει σε λειτουργία δύο «συστοιχίες» από συνολικά 164 συσκευές φυγοκέντρησης στην υπόγεια πυρηνική μονάδα της Νατάνζ, ενώ υπάρχουν άλλες δύο τέτοιες «συστοιχίες» σχεδόν υπό ολοκλήρωση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.